Запоріжжю 1310 років?

15.12.2010

В історії Запоріжжя може настати «новий стиль» — у тому сенсі, що рано чи пізно на державному рівні буде визнано низку обставин, котрі засвідчують іншу дату заснування міста (в усіх енциклопедіях вказано 1770 рік, коли будівничі фортеці на Дніпрі заснували Олександрійський форштадт–поселення).

У потребі відтермінування дати на багато сторіч назад упевнений директор історико–культурного центру «Запорозька Січ» Михайло Левченко. Свого часу він акцентував, що перша письмова згадка про Хортицю датована 952 роком, відтак у жовтні 2012–го доцільно відзначати 1060–річчя міста. На останньому ж засіданні міськвиконкому Михайло Левченко повідомив свіжу, ще сенсаційнішу, новину: «Є підстави вважати, що на цьогорічну Покрову можна було святкувати не 240–й, а 1310–й день народження Запоріжжя!».

Свою версію він базує на офіційному визнанні Болгарією того факту, що могилу хана Аспаруха знайшли на території таки сучасного Запоріжжя (у районі тодішнього села Вознесенівка). «Відомо, що Аспарух, засновник Болгарського ханства, помер у 700 році, — аргументує своє припущення пан Левченко. — Виходить, що вже на той час у сучасних адміністративних межах Запоріжжя було поселення!».

Члени виконкому на повідомлення свого колеги зреагували наразi тим, що на вулиці Профспілок обласного центру на одному з будинків встановили пам’ятну дошку з іменем хана Аспаруха. Чи будуть внесені суттєві поправки до літопису Олександрівська (як ранiше називали Запоріжжя) офіційно — питання часу. До того ж, це у компетенції можновладців столичних, а не регіону.