Отруєні криниці, зруйновані дороги

15.12.2010
Отруєні криниці, зруйновані дороги

За останнi 12 рокiв рятувальники вперше зiткнулися з повiнню таких масштабiв. (Фото надане ГУ МНС у Закарпатськiй областi.)

Попередні збитки, завдані стихією 7—10 грудня у Закарпатській області, сягають 61 млн. грн., і переважно це сума завданої шкоди інфраструктурі області. Такі цифри озвучені під час позачергового засідання комісії з питань техногенно–екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням першого заступника голови Закарпатської ОДА Івана Бушка. За рівнем підвищення води, ця повінь наблизилась до історичної повені 2001 року, а вода у річці Боржава пiднялася вище, ніж за останні 12 років. Водне господарство області «постраждало» на суму більше 10 млн. грн.

«Саме через недостатню кількість протипаводкових заходів, проведених у басейні Боржави, Іршавщина очолила список постраждалих районів, — сказав начальник обласного управління меліорації і водного господарства Володимир Чіпак. — Люди просто не дають згоду на будівництво водозахисних споруд, а використовувати землю без погодження місцевої влади та жителів не маємо права. Цю проблему треба вирішувати негайно, адже в разі нового лиха наслідки можуть бути дуже серйозними».

Втрати на автодорогах області також серйозні: пошкоджено 4,2 км доріг, 42,6 км водовідвідних каналів, 38,9 км дорожнього полотна. Серед доріг державного значення найбільше постраждала траса Мукачеве—Львів.

Наразі рівень води у річках спадає. Підтопленими залишаються 35 садиб. Кригою і снігом вкрито близько двох тисяч гектарів озимини. Десятки потрісканих будинків визнано аварійними. У водосховищі осушувальної системи «Чорний мочар» накопичилося понад 25 мільйонів кубометрів води. Вона переливається і залила дорогу Ужгород—Демечі. Там рух припинено. Насосні станції воду відкачують.

Санепідеміологи заборонили пити джерельну воду, адже через повінь понад дві тисячi криниць стали отруйними, здебільшого — у Хустському районі. Наразі у селах працюють санітарні лікарі, які очищають воду хлором та обробляють домівки спецрозчином. Лікарі попереджають, що після таких процедур щонайменше добу не можна заходити до приміщень. Де притулитися, де зігрітися — для багатьох проблема. Пити воду можна буде лише наприкінці тижня. Поки воду підвозять на машинах.

Наразі у горах випав сніг, а в низинах замерзла вода. При найменшому потеплінні крига розтане. Вода в річках підніметься до трьох метрів, і регіон знову може затопити. А тим часом синоптики пророкують морози. «У найближчі три доби після потужної повені на Закарпатті очікується до –10, — розповіла «УМ» начальник відділу Українського гідрометцентру Людмила Савченко. — Опадів не передбачається. Зазначу, дуже добре, що температура не плюсова. Інакше біди б додалося».

За словами Людмили Іванівни, штормове попередження оголошено також у Криму. Там пройде мокрий сніг iз дощем. У столиці опадів не очікується. Морозитиме щонайменше до кінця тижня.

Лариса ГУТОРОВА
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>