А вчитися — все одно дорого...

А вчитися — все одно дорого...

Палата громад британського парламенту позавчора після п’яти годин напружених дебатів таки ухвалила 323 голосами «за» при 302 «проти» законопроект про підвищення оплати за вищу освіту. У деяких випадках диплом подорожчає аж утричі: замість нинішніх 3,3 тисячі студентам вишів доведеться платити до 9 тисяч фунтів стерлінгів за рік.

Знову хочеться у Париж

Знову хочеться у Париж

Франція і цього року залишилася світовим лідером за кількістю туристів. Про те, що найбільше іноземних гостей приваблюють до себе саме Нотр–Дам де Парі, зам­ки Луари, курорти Лазурового узбережжя та інші принади країни найкращих вин і найсмердючіших сирів, повідомив на прес–конференції в Мадриді голова Світової організації туризму Талеб Ріфай. Офіційні дані цього підрозділу ООН про кількість туристів у різних куточках світу за 2010 рік з’являться лише в січні 2011–го, але вже тепер відомо, що Франція, які і в попередні роки, збереже за собою світове лідерство за привабливістю для закордонних туристів. На другому місці розташувалися Сполучені Штати, а боротьбу за «бронзу» ведуть Іспанія та Китай, які на цей час прийняли майже однакову кількість туристів.

Порожнє місце як докір

Порожнє місце як докір

Уперше з 1936 року крісло лауреата Нобелівської премії миру на церемонії її вручення зяяло порожнечею. Китайський дисидент Лю Сяобо, який став переможцем у цій номінації «за довгу і ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї», приїхати по приз не зміг зі зрозумілих причин. За свою правозахисну діяльність (тобто, власне, за те, що принесло йому найпрестижнішу у світі нагороду) він відбуває 11–річний термін ув’язнення в одній із тюрем КНР. Зазвичай у тих випадках, коли лауреат не може прийняти нагороду особисто, його заміняють рідні або друзі, проте і цей варіант у даному випадку виявився нездійсненним: дружина Лю сидить під домашнім арештом, а жодній іншій людині з його оточення китайська влада дозволу на виїзд за кордон не дала.

Захистити «Робін Гуда»

Захистити «Робін Гуда»

Доки засновник та власник викривального сайту «Вікілікс» Джуліан Ассанж перебуває в повній ізоляції у британській в’язниці «Уондсуорт», у світі наростає рух на підтримку цього новітнього Робін Гуда доби інтернету. Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллай висловила занепокоєння з приводу повідомлень про тиск на приватні фірми з вимогами припинити фінансову допомогу або надання послуг порталу «Вікілікс». За словами пані комісара, оскільки ці заходи мають за мету унеможливити діяльність «Вікілікс», вони є порушенням права на свободу висловлювання. Нагадаємо, платіжні системи Mastercard та Visa заблокували переведення коштів опальному сайту, коли оприлюднення таємних документів американської дипломатії розгнівило офіційний Вашингтон.

Всі статті рубрики