Захистити «Робін Гуда»

11.12.2010

Доки засновник та власник викривального сайту «Вікілікс» Джуліан Ассанж перебуває в повній ізоляції у британській в’язниці «Уондсуорт», у світі наростає рух на підтримку цього новітнього Робін Гуда доби інтернету. Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллай висловила занепокоєння з приводу повідомлень про тиск на приватні фірми з вимогами припинити фінансову допомогу або надання послуг порталу «Вікілікс». За словами пані комісара, оскільки ці заходи мають за мету унеможливити діяльність «Вікілікс», вони є порушенням права на свободу висловлювання. Нагадаємо, платіжні системи Mastercard та Visa заблокували переведення коштів опальному сайту, коли оприлюднення таємних документів американської дипломатії розгнівило офіційний Вашингтон.

Хакерське угруповання «Енонімс» («Аноніми») вчора пригрозило зламати урядові сайти Великої Британії, якщо Ассанжа передадуть Швеції. Напередодні так звані «хактивісти» (хакери–активісти) здійснили масовану атаку на інтернет–ресурси електронної платіжної системи Paypal, яка також відмовилася переводити кошти на рахунок «Вікілікс». Зараз чи не єдиною системою, через яку шанувальники можуть перерахувати кошти на адресу «правдоборного» сайту, залишається британсько–шведська фірма «Флаттр».

Противники «Вікілікс» здійснюють не лише лобову атаку на нелюбий їм сайт, а й діють більш підступними методами. Так, колишній колега Ассанжа, німець Даніел Домшайт–Берг, який залишив «Вікілікс» минулої осені, заявив про намір відкрити альтернативний інтернет–сайт для публікації витоків таємної документації. За ним пішли й кілька нинішніх працівників «Вікілікс». Розкольники звинува­чують Ассанжа в авторитарному стилі керування всередині організації та в тому, що австралієць зосереджується передусім на публікації американських таємних документів. Альтернативний сайт «розкольників» уже отримав назву «Оупенлікс» («Відкриті витоки»). У цього сайту не буде головного редактора. Експерти в галузі інтернету попереджають, що спроби американського уряду знищити сайт «Вікілікс» закінчаться кібернетичними війнами та хаосом у світовій павутині.

А тим часом на захист Джуліана Ассанжа став... глава російського уряду Володимир Путін. На прес–конференції в Москві «великий демократ» Путін заявив, що не вважає арешт засновника сайту «Вікілікс» проявом демократії. Ще б пак, адже австралієць б’є передусім по Америці, а це Кремлю тільки вигідно. Не даремно ж лунають чутки про «російське» походження оприлюднених «Вікілікс» матеріалів.

Підтримав «Вікілікс» і президент Бразилії Ігнасіу Лула да Сильва, якого дивує, що «арешт Ассанжа не викликав широкі протести в усьому світі».

Сам Ассанж уже перетворюється на кумира. У Неаполі продаються статуетки з його зображенням 15 сантиметрів заввишки за ціною 130 євро за штуку. Першу таку статуетку роботи місцевого скульптора Дженаро Ді Віргіліо виставлено в одному з міланських соборів, де вона є елементом Різдвяного вертепу і розміщена серед волхвів, які зібралися навколо ясел Ісуса. Скульптор вважає Ассанжа людиною року. І його думку поділяють мільйони інших людей у світі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>