Тінь сокири над березовим гаєм

04.12.2010

Мешканці харківських П’ятихаток, які вже півроку борються за збереження прилеглого до їхнього селища Лісопарку, недавно отримали черговий головний біль. В iнтернеті з’явилися оголошення про продаж земельних ділянок у районі місцевого березового гаю, висадженого старшим поколінням жителів селища пів­століття тому. Цей куточок природи, наповнений дивовижним світлом, став улюбленим місцем відпочинку для багатьох городян, тому в місті всерйоз заговорили про відкриття другого «Зеленого фронту». Сюжет, знятий з цієї нагоди телекомпанією АТН, навіть показали у сесійній залі міськради, де вперше зібралися новообрані депутати і де складав присягу мер Геннадій Кернес.

Зв’язок між обома подіями цілком логічний. Мешканці П’ятихаток, що вийшли два тижні тому на акцію протесту проти знищення беріз, ствер­джують, що на власні очі бачили тоді ще виконуючого обов’язки міського голови Кернеса в районі гаю, де він нібито роздавав підлеглим якісь вказівки. І оскільки харківський градоначальник вже встиг нажити собі репутацію головного ворога місцевих лісів, городяни приготувалися захищати білокорі красуні до останнього подиху.

Але, як з’ясувалося на тій же таки сесії, новий мер якраз до п’ятихатських беріз прямої причетності не має, бо дозвіл на будівництво у цьому районі котеджів та автостоянки видавало не місто, а область. До того ж чиновники міськвиконкому так зраділи чистоті своїх мундирів, що навіть озвучили адресу прямих винуватців екологічної проблеми. За словами директора юридичного департаменту Володимира Коваленка, 190 земельних ділянок, загальною площею близько 33 гектарів, потрапили до рук приватних власників майже рік тому. «У цій схемі були задіяні посадові особи Черкасько–Лозівської сільради за участі чиновників Держкомзему», — уточнив пан Коваленко. Він також повідомив, що ця земельна оборудка не залишилася без уваги правоохоронців. Управління СБУ в Харківській області та Дергачівська районна прокуратура одночасно порушили кримінальні справи за фактом незаконного заволодіння майном з використанням службового становища та зловживанням службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків. Тоді ж на 87 переданих ділянок вдалося накласти арешт. А доля решти, очевидно, невідома, оскільки земля під п’ятихатськими березами жваво розпродується в iнтернеті по 1700 доларів за сотку.

Пізніше з’ясувалося, що депутати, приймаючи це скандальне рішення, мали справу, скоріш за все, з котом у мішку. Принаймні голова Черкасько–Лозівської сільради Павло Шабалтас палко запевнив: чиновники дергачівського Держкомзему презентували ці наділи як вільну землю, тому сільські депутати й духом не відали про те, що пустили під сокиру живий березовий гай. Більше того, цей ліс, крім усього, має ще й конкретного господаря в особі Данилівського дослідного держлісгоспу. А це означає, що автори афери порушили ще й розпорядження Кабміну №610, яким у 2008 році було накладено мораторій на продаж земель лісового фонду.

Тим часом Громадська рада П’ятихаток, яка вже давно керує боротьбою мешканців селища за збереження навколишніх лісів, надрукувала на селищному сайті перелік конкретних дій на випадок, якщо хтось почує звук бензопилки. Подібні заходи боротьби вже перевірені часом.