Зима з характером

04.12.2010

Попри вчорашнє відносне потепління, зима і далі впевнено продовжує вступати у власні права. Так, синоптики попереджають про штормову ситуацiю на Закарпатті. Готуються до боротьби з негодою і на Львівщині, де вчора випало майже 15 відсотків місячної норми снігу, що завдало чималих клопотів тамтешнім комунальникам. У зв’язку з цим влада міста Лева навіть закликала городян бути максимально обережними й остерігатися можливих зсувів снігу, а автомобілістів — відкласти поїздки власними автівками й скористатися комунальним транспортом. Доречною ця порада була б і для мешканцiв Херсонщини, де позавчора через складні погодні умови утворився рекордний затор.

 

Між Одесою і Миколаєвом — суцільна ковзанка

Рекордна «пробка» з вантажівок та автомобілів довжиною у шість кілометрів утворилася між Миколаєвом та Одесою. На час, поки не відновиться рух, діє заборона на виїзд міжміських автобусів. Майже на добу рух між двома південними містами був заблокованим: траса, що обмерзла, істотно знизила швидкість пересування, і багатьом автолюбителям довелося ночувати на узбіччі, чекаючи, поки розсмокчеться затор. У багатьох уже є певний досвід iз минулої зими, тому проблем iз гарячим чаєм, їжею та ліками не виникло. Тим більше що жителі прилеглих населених пунктів iз готовністю прийшли на допомогу постраждалим від негоди людям: за невелику плату можна було навіть переночувати у домашньому теплі й затишку.

На щастя, обійшлося без серйозних аварій: єдиною жертвою негоди став сміттєвоз компанії «РАФ плюс», який перекинувся на під’їзді до Одеси, на шостому кілометрі Овідіопольського шосе. Наслідки аварії швидко ліквідували бійці МНС, водій не постраждав. Як розповів віце–мер Миколаєва Олександр Женжеруха, основна причина заторів, які виникають як на дорожній трасі, так і в самих містах, — численні фури, які заїжджають на літніх гумових шинах і не можуть нормально пересуватися по слизькому дорожньому покриттi. «Ми вже спілкувалися з керівництвом міської Державтоінспекції. Зараз розглядається варіант узагалі не пускати вдень у місто фури з літньою гумою», — повідомив пан Женжеруха.

Треба відзначити, що лише за одну (!) добу негоди в Херсоні до травмпунктів звернулося 87 постраждалих мешканців, а в Миколаєві — 150 осiб отримали переломи кінцівок. Додала стихія роботи й електрикам: унаслідок налипання льоду на лінії електропередач на Херсонщині виявилися знеструмленими 126 населених пунктів, а в Миколаївській області без світла залишилися мешканці 61 села, ще у 22 населених пунктах обірвався електрозв’язок.

На період складних погодних умов у Миколаєві відкрили пункт тимчасового перебування для бездомних громадян. Будь–який охочий зможе отримати тут гаряче харчування і провести ніч у теплі. Місцева влада сподівається, що завдяки цьому закладу вдасться значно зменшити смертність бездомних, які просто замерзають на вулицях міста.

Гинуть від морозів і спиртного

Аналогічний дискомфорт відчувають і на Вінниччині, де біда спіткала чотирьох людей. Трьом iз них пощастило більше — вони опинилися на лікарняних ліжках iз діагнозом переохолодження. Так, до ортопедичного відділення Тульчинської центральної райлікарні з обмороженнями рук, потилицi та сідниць потрапила 39–річна мешканка села Нестерварка. Як зазначають місцеві правоохоронці, жінка отримала обмороження за нез’ясованих наразі обставин, перебуваючи у стані сильного алкогольного сп’яніння.

Також iз діагнозом загальне переохолодження до психіатричного відділення Барської центральної районної лікарні потрапив 56–річний житель села Паліївка. А в травматологічне відділення, інформують рятувальники, з діагнозом обмороження I ступеня та загальне переохолодження потрапив без­притульний колишній мешканець Російської Федерації.

Значно менше пощастило чоловіку, якого виявили у Вінниці поблизу «Станції переливання крові» без ознак життя. Наразі вже встановлено, що смерть 54–річного вінничанина теж наступила внаслідок переохолодження тіла. Про ще дві жертви морозів і алкоголю звітують рятувальники Житомирської області. За словами працівника Центру громадських зв’язків Головного управління МНС регіону Сергія Уланова, у селі Морозівка Брусилівського району люди натрапили на бездиханне тіло 54–річної односельчанки, яка, за попередніми даними, вийшла з дому напідпитку, упала в кучугуру снігу й замерзла. А в селищі Нові Білокоровичі Олевського району морози забрали життя 50–річного чоловіка.

Інна ПОСТОЛ,
Ірина КИРПА
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>