«БЮТ–Батьківщина» закликає співвітчизників 27 листопада вшанувати пам’ять жертв Голодомору–геноциду

27.11.2010

Блок Юлії Тимошенко та партія «Батьківщина» візьмуть участь у загальнонаціональній хвилині мовчання та акціях «Запали свічку» й «Голодомор–геноцид: пам’ятаємо», які запропонував провести Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору–геноциду 1932—33 років в Україні.

«БЮТ–Батьківщина» підтримує звернення Громадського комітету із закликом згадати безвинно загиблих у Голодоморі, який був «безпрецедентним злочином, спрямованим не лише на фізичне знищення українців, але й на позбавлення українського народу його волелюбного духу, його ідентичності, викорінення навіть думки про свободу та власну державу».

«БЮТ–Батьківщина» підтримує заклик Громадського комітету до політичних сил не використовувати в цей день партійну символіку і підтримує концепцію проведення заходу «під державними прапорами із жалобними стрічками, на аполітичній основі». Блок в узгоджених iз Громадським комітетом межах бере участь у підготовці акції.

«БЮТ–Батьківщина» закликає співвітчизників 27 листопада, у День пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій вшанувати пам’ять мільйонів українців, загиблих від Голодомору–геноциду.

У цей день відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання та акція «Запали свічку», під час якої вже не перший рік у пам’ять про померлих від голоду українці запалюють вогники у своїх вікнах.

Основні заходи акції «Запали свічку» та «Голодомор–геноцид: пам’ятаємо» пройдуть біля Меморіалу пам’яті жертв Голодомору 1932—33 років у столиці з 14:30, відтак у Блоці розраховують на активну громадянську позицію киян та масову участь городян у жалобних заходах.

Як відомо, до Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору–геноциду 1932—33 років в Україні входять Ольга Богомолець, В’ячеслав Брюховецький, Іван Вакарчук, Дмитро Гнатюк, Іван Дзюба, Сергій Квіт, Ніна Матвієнко, Марія Матіос, Євген Захаров, Дмитро Павличко, Мирослав Попович, Олег Рибачук, Володимир Сергійчук, Ігор Юхновський та інші відомі діячі.

 

Дорогі співвітчизники!

Сьогодні, у цей скорботний день, ми згадуємо мільйони наших земляків, яких було приречено на голодну смерть лише за те, що вони були українськими селянами.

Голодомор 1932—33 років — страшний злочин сталінського режиму проти нашого народу, одна з найбільших трагедій ХХ сторіччя. Намагаючись зламати одвічне прагнення українців до свободи та придушити їхню національну свідомість, радянське керівництво обрало найжахливіший спосіб покарання — страту штучним голодом. Почалися розстріли «за п’ять колосків», як чума прокотилися по всій Україні спеціальні бригади з вилучення продовольства — «червоні валки», залишаючи за собою страждання, відчай і смерть.

Науково–демографічною експертизою встановлено, що внаслідок Голодомору Україна втратила майже 4 млн. померлими та більше 6 млн. ненародженими. Кістлява рука голоду торкнулася практично кожного села, кожної родини. Надто високу ціну заплатив наш народ за прагнення бути господарем на власній землі. Ще й до сьогодні спогад про страшний голод в Україні — це незагоєна рана, невичерпаний біль, непрощений злочин.

Ми глибоко вдячні тим десяткам країн світу, які вже офіційно визнали Голодомор в Україні 1932—1933 років геноцидом українського народу та засудили його.

Прикро, що Віктор Янукович цього не зробив, а навпаки — заперечив геноцид. Вчиняючи наругу над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, принижуючи гідність власного народу, влада порушує не лише законодавство України, а й загальнолюдські норми моралі.

Але генетична пам’ять народу сильніша за примхи, неуцтво та аморальність політиків. Ані попередні десятиліття цензури і замовчування, ані неоковирна антиукраїнська пропаганда ниніш­ньої влади не перешкодять зберегти пам’ять про цю трагедію, розуміти справжні її причини, не перешкодять зробити правильні історичні висновки.

Наш обов’язок — захистити світлу пам’ять про всіх наших братів і сестер, яких тоталітарний режим прирік на голодну смерть.

Прошу вас увечері 27 листопада запалити жалобну свічку у вікні своєї оселі — як символ пам’яті та скорботи.

Нехай Господь прийме у своєму Царстві душі мільйонів невинно убієнних українців. Нехай спомин про них згуртує нас та додасть любові до ближнього та до рідної країни.

Юлія ТИМОШЕНКО.
  • «Устина могила»

    На Черкащині неподалік села Новоселиця Чигиринського району виявлено розритий скіфський курган «Устина могила». «Ми виявили це випадково, коли вибралися на тамтешню висоту, звідки як на долоні відкривається неймовірної краси місцина. >>

  • Легіон січовиків

    У найстарішому столичному кінотеатрі «Жовтень» днями презентували документально-ігровий фільм режисера Тараса Химича «Легіон. Хроніка Української галицької армії 1918-1919». Фільм створений командою львівської студії Invert pictures. >>

  • Поховали Гію

    Вчора, 22 березня, було поховано тіло відомого українського журналіста, редактора iнтернет-видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе. Зайве нагадувати, ким був Георгій і чим стала для України його смерть, а точніше, ті обставини, котрі супроводжували його викрадення та вбивство у 2000 році. >>

  • «Афганська» родина без Олега

    «...Ми, учасники бойових дій воїни-«афганці», підемо з Майдану, якщо побачимо, що нормально запрацює уряд, економіка держави оживе, політики почнуть виконувати свої обіцянки; побачимо, що люстрація посадовців проводиться, відбувається очищення від кримінальних елементів у владі, та й просто на вулицях», — говорив у інтерв’ю Олег Міхнюк 22 лютого 2014 року, яке згодом увійшло у книгу Валентини Розуменко «Майдан... >>

  • Криваве Вогнехреще

    Два роки тому в Києві відбулися події, які увійшли в історію як «криваве Водохреще» або «Вогнехреще». Тоді на Народному вічі в центрі столиці зібралося кілька десятків тисяч мітингувальників, які висловили своє обурення ухваленими напередодні диктаторськими законами. >>