«Мій мобільний ви знаєте»

25.11.2010

Позови до суду, масові протести і наметове містечко на майдані Свободи не дали бажаного результату — кандидат від Партії регіонів Геннадій Кернес, скандально відомий як «авторитет Гепа», вчора таки прийняв присягу та очолив друге за розміром місто України. Привітати Кернеса з інавгурацією прийшли не тільки новообрані депутати міської ради і партійні лідери, а й одразу два мітинги незгодних харків’ян. Одні протестували проти Податкового кодексу, наївно припускаючи, що новий склад міськради може звернутися до Києва з проханням відкликати вбивчий для дрібних підприємців документ. А інші все ще протестували проти мерства одіозного Кернеса, вважаючи його мінімальну (на 0,63%) перемогу сфальсифікованою (нагадаємо, екзит–поли зафіксували відставання «регіонала» від Арсена Авакова на 3—4%). Емоції учасників обох мітингів посилювали музиканти духової секції, виконуючи в унісон розбурханим пристрастям то «Мурку», то похоронний марш.

Але хай там як, представникові ПР таки вручили всі атрибути міської влади. У своїй промові Геннадій Кернес пообіцяв зробити все можливе для того, аби вписати період свого правління в історію Харкова «як час надій, що збулися». «Мій мобільний телефон, який знають тисячі харків’ян, не буде ніколи вимкненим», — пообіцяв новоспечений мер. Дзвонити можна вочевидь і вдень, і вночі, бо найвідданіший соратник пана Кернеса, його попередник на посаді міського голови, а нині голова облдержадміністрації Михайло Добкін на тому ж засіданні повідомив, що новий мер «уміє працювати по 24 години на добу» і може змусити працювати в такому ж режимі інших. Кернес пообіцяв також вирішити проблеми ЖКГ, вирубати сухостій, розібратися з бродячими тваринами та смітниками. Тобто бути зразковим господарником, якого вже давно бракує місту.

Загалом, міська рада Харкова після виборів 31 жовтня знову отримала «синю» монополію: зі ста депутатів — 69 «регіонали». Решту мандатів розділили «Батьківщина» (13), КПУ (8), «Сильна Україна» (5), «Фронт змін» (2) і Народна партія й Партія пенсіонерів (по 1). Від імені дипкорпусу присягу вчора зачитав представник ПР, олімпійський чемпіон із волейболу Юрій Поярков.

 

НАПЕРЕДОДНІ

Депутати новообраної Закарпатської обласної ради позавчора обрали головою Івана Балогу, рідного брата Віктора Балоги, — 95 «за» зі 105 можливих голосів. Таким чином, «мукачівська» партія «Єдиний центр» зафіксувала свою приголомшливу перемогу в базовому регіоні, для якої, за даними «Дзеркала тижня», не шкодували по 200 грн. за одного виборця.

Сам Віктор Балога, міністр з надзвичайних ситуацій, теж був присутній на першій сесії облради і прийняв присягу як її депутат. Він має намір поєднувати ці обов’язки з роботою в Кабінеті Міністрів.