Шлях до тотальної корупції

Шлях до тотальної корупції

Намагатися за всяку ціну ухвалити Податковий кодекс уже зараз, просуваючись до цієї мети прискореними темпами, не варто. «У дискусії, яка сьогодні відбувається, мене найбільше вражає те, що люди, які пропонують Податковий кодекс, не розуміють: кодекс — це державоутворюючий документ. Це документ, який дає відповідь, яка в тебе буде зарплата, яка твоя пенсія, як будуть створюватися робочі місця. Це далеко не тільки податковий документ, — сказав в інтерв’ю Радіо «Свобода» Президент України (2005—2010 років) Віктор Ющенко. — І це додає суму, тому що не того масштабу дискусія і не той формат полеміки, навколо якого варто нації організовуватись. Безумовно, це документ нелегкий для кожної нації, тому дехто навіть приймав його по главах і не насмілювався одразу ухвалити документ як такий».

«Свої 300 відсотків ми заробимо, але боїмося...»

«Свої 300 відсотків ми заробимо, але боїмося...»

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

На перший погляд Податковий кодекс не є аж таким великим злом для підприємців. І логіка у більшості його положень є. Скажімо, теза, що цей кодекс для великих бізнесів вигідніший, ніж для малих, і це дає змогу їм сплачувати менше податків — у процентному співвідношенні. Свята правда! Але так роблять у всіх країнах світу — скажімо, у Великобританії, де довелося мешкати тривалий час. Адже великий бізнес створює основні робочі місця, забезпечує зайнятість населення країни, сплачує найбільшу частку внесків у соціальні фонди, інвестує у нові технології, має можливість проводити дослідження, спонсорує науку і культуру, вкладає у розвиток інфраструктури. Щоправда, у нас він не завжди інвестує, а деколи навіть навпаки — ховає за кордоном у офшорах. Але це вже зовсім інша історія — і стосується вона механізімів суспільного контролю, а не одного окремо взятого документа.

Два тижні на роздуми

Два тижні на роздуми

Податковий кодекс завис у повітрі. Політики та чиновники вже встигли втомити українців своїми прогнозами на тему «Підпише Президент кодекс чи ветує його?», а Віктор Янукович тримає паузу. Так, спочатку перший віце–прем’єр Андрій Клюєв сказав, що глава держави поставить свій автограф під документом, а зміни на вимогу підприємців вноситимуть потім. Майже одразу ж у відповідь на цю заяву з’явилася думка неназваного джерела з адміністрації Президента, що Янукович все–таки готовий накласти вето на кодекс.

Всі статті рубрики