Два тижні на роздуми

25.11.2010
Два тижні на роздуми

Ще на початку тижня мітингувальники принесли на Банкову «поховальний» вінок Податковому кодексу з портретом Януковича. (Фото Рейтер.)

Податковий кодекс завис у повітрі. Політики та чиновники вже встигли втомити українців своїми прогнозами на тему «Підпише Президент кодекс чи ветує його?», а Віктор Янукович тримає паузу. Так, спочатку перший віце–прем’єр Андрій Клюєв сказав, що глава держави поставить свій автограф під документом, а зміни на вимогу підприємців вноситимуть потім. Майже одразу ж у відповідь на цю заяву з’явилася думка неназваного джерела з адміністрації Президента, що Янукович все–таки готовий накласти вето на кодекс.

Дивна для образу нинішнього Президента нерішучість пояснюється просто: протести на Майдані таки налякали владу, яка має на це слово своєрідний фрейдистський комплекс. «Людей насамперед обурили привілеї, які отримує великий бізнес, і за який змушені розплачуватися дрібні підприємці, — висловив «УМ» свою точку зору експерт Інституту зовніш­ньої політики при Дипломатичній академії МЗС України Олександр Палій. — Існує відома фраза, що влада, яка плодить привілеї, отримує революцію. У нас же не платять податки готелі, які акредитовані на «Євро–2012», суднобудування, енергетика тощо». Тож, вважають аналітики, бездумно протискувати кодекс силою влада не буде: є ризик наразитися на значно сильніший спротив. Ну а прецеденти нинішнє керівництво держави пам’ятає.

Звичайно, учасників протестів намагатимуться купити, залякати, використати штрейкбрехерські методи, перевести дискусію в інше русло, розділити активістів на задоволених і незадоволених. «Про це свідчить хоча б зустріч першого віце–прем’єра Андрія Клюєва з активістами, на яку запросили явно не тих людей, — каже Палій і додає, що об’єктивних перешкод для підписання чи непідписання закону у Януковича немає.

При нинішньому стані економіки в Україні об’єктивною вважається насамперед думка Міжнародного валютного фонду. «МВФ не проти податкових пільг для підприємців, їхня вимога єдина — прозорість. Тобто щоб добротою держави скористалися справжні, а не фіктивні підприємці, — каже Палій. — Фіскальна ж активність внаслідок дії кодексу дорівнюватиме нулю або навіть буде від’ємною: адже після запровадження норм кодексу закриється чимало підприємств, зросте безробіття».

Очевидно, що влада не знає, як вийти із ситуації з гордо піднятою головою. Соратники з Верховної Ради дали додатковий час Вікторові Януковичу: мовляв, глава держави кодекс ще навіть не бачив. Документ, за словами заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка, досі перебуває в юридичному управлінні парламенту, яке працює у «цілодобовому» режимі. «Понад 500 сторінок треба звірити зі стенограмою, де кожна фраза, кожна кома тягне за собою мільйони, а іноді й мільярди гривень», — сказав Мартинюк.

Надалі ж, прогнозують аналітики, Президент діятиме за принципом «ні вашим, ні нашим». Тобто він не підписуватиме кодекс, але й не ветуватиме його. А до закону внесуть необхідні поправки–послаблення, на які змушена буде піти влада, аби не дратувати людей. Комісія на чолі з Клюєвим проаналізує зауваження, визначить межу, до якої Президент може поступатися народу, а нардепи оперативно проголосують. «Маленький нюанс: такий шлях не надто відповідає чинному законодавству. Але влада готова піти на нього. До цього вона вже стільки разів «зовсім трохи» порушувала закон, що зможе зробити це ще раз», — каже Олександр Палій.