Шлях до тотальної корупції

25.11.2010

Намагатися за всяку ціну ухвалити Податковий кодекс уже зараз, просуваючись до цієї мети прискореними темпами, не варто. «У дискусії, яка сьогодні відбувається, мене найбільше вражає те, що люди, які пропонують Податковий кодекс, не розуміють: кодекс — це державоутворюючий документ. Це документ, який дає відповідь, яка в тебе буде зарплата, яка твоя пенсія, як будуть створюватися робочі місця. Це далеко не тільки податковий документ, — сказав в інтерв’ю Радіо «Свобода» Президент України (2005—2010 років) Віктор Ющенко. — І це додає суму, тому що не того масштабу дискусія і не той формат полеміки, навколо якого варто нації організовуватись. Безумовно, це документ нелегкий для кожної нації, тому дехто навіть приймав його по главах і не насмілювався одразу ухвалити документ як такий».

На думку Ющенка, країна, в якої близько 43% ВВП виробляється в тіні, засвідчує, що головний податок у цій країні — це корупційний. «З ним жити не можна, його треба скасовувати, — вважає екс–Президент і додає: — Було би дуже добре, якби ця акція, яку сьогодні проводять представники малого та середнього бізнесу, не була політизована чи не привласнена якоюсь політичною силою–пройдисвітом. Давайте відсунемо партійну присутність. Мені здається, дискусія від цього тільки виграла б. Паразитувати партійно на цьому — це докладає додаткову складність. Я закликаю до проведення загальнонаціональної дискусії, до створення загальнонаціонального формату, який би запропонував консенсус для влади, парламенту, Президента чи тих людей в уряді, які працювали над цим документом. Щоб скласти план, який би був прийнятний з двох сторін».

Колишній глава держави стверджує: поспішне ухвалення кодексу є неприйнятним хоча б тому, що дві третини його тез, які, на його погляд, є знаковими, сьогодні залишаються поза обговоренням. «Дуже багато свідчить про те, що є колосальна недовіра до тих, хто робить цей кодекс, до тих, хто здійснює в державі фіскальну функцію, — переконаний Віктор Ющенко. — Існує передумова для великої дискусії, починаючи від теми адміністрування. Ми добре знаємо, якою є наша податкова, і що саме дають для неї сьогодні додаткові права. Такий підхід призведе до тотального банкрутства, тотального контролю, тотальної корупції».

Віктор Ющенко закликав нинішнього Президента України не підписувати Податковий кодекс і ветувати його. «Я думаю, що найлегша розв’язка. Адже порозуміння в такому кодексі, в такому варіанті, який був ухвалений, неможливе».