Україні «надихали» податків

20.11.2010

Пропрезидентська більшість домоглася свого: позавчора ввечері на засіданні парламенту було ухвалено Податковий кодекс. Одіозний документ, який викликав хвилю протестів по всій країні, підтримало 269 депутатів. Показово, що в цей час у залі сиділо значно менше нардепів, а на відео, яке зафіксувало момент голосування, чітко видно, як депутати голосують кількома картками кожен.

Розгляд проекту виснажив депутатів (ще б пак: натискати на стільки карток одночасно). Володимир Литвин уже починав плутатися у словах і, наприклад, звертався до міністра фінансів Федора Ярошенка «надихайте нам» замість «надихайте нас».

«Ми ухвалили не ідеальний документ, — визнав голова фракції ПР Олександр Єфремов. — Ми ухвалили максимально компромісний закон, який, я дуже сподіваюсь, дозволить нам налагодити роботу в економіці таким чином, що ми рухатимемося вперед».

Фракції опозиції мали з цього приводу менше оптимізму. «Підприємцями стає вся країна, — обурювався голова фракції БЮТ Іван Кириленко. — Навіть бабуся Настя у віддаленому селі на Кіровоградщині стає підприємцем. Бо за відро картоплі, яке винесла на трасу продати, зайве, яке вона виростила, вона повинна сплатити податок. А якщо дід Микола ще заготувач у неї, він повинен ще один податок сплатити».

Але віце–прем’єр–міністр Сергій Тігіпко заявив, що Президент підпише кодекс уже найближчим часом. «Податковий кодекс збалансований і підтримує, в першу чергу, малий і середній бізнес», — вважає Тігіпко.

Насправді ж кодекс іще трохи «помаринують» у Верховній Раді. Як повідомив Володимир Литвин, перш ніж іти на підпис до Президента, проект зазнає деяких змін. «Є уточнення до цього документа. Зараз вони складають 32 сторінки, — повідомив спікер. — Прохання до комітету та Кабінету Міністрів: ще раз проаналізували цей документ перед підписанням цього закону і скеруванням його до Президента». Литвин послався на 131 статтю Регламенту, яка дозволяє правити закони, якщо в них виявлено «явні неузгодженості».

Зокрема, на вчорашньому засіданні парламент ухвалив ще кілька правок. Депутати розширили перелік видів діяльності, до яких має застосовуватись спрощена система оподаткування. «Ми дозволили додатково сім видів діяльності. Це стосується сфери перевезень, тобто всі перевезення будуть мати можливість працювати на спрощеній системі. Це сфера розваг, крім грального бізнесу. Це інжиніринг, геологія, геодезія, технічні випробування та ще кілька позицій», — повідомив голова «податкового» комітету Віталій Хомутинник.