Замкове меню

17.11.2010
Замкове меню

Вiд Старосiльського замку залишилися самi стiни. (Фото з сайту festyvali.org.ua)

Оренда найбільшого румовища — замку в Старому Селі, що під Львовом, стала найгучнішою справою львівських пам’яток. Та й гроші дають нібито вітчизняні інвестори. За словами основного концесіонера замку підприємця Михайла Риби, аж дев’ять приватних підприємств готові вкладати кошти у відновлення історичної споруди. Щоправда, обсягу робіт, чи точніше кошторису, наразі не визначено, адже слово «замок» щодо стану колишнього потужного укріплення занадто гучне — від пам’ятки лишилися тільки стіни та башти. Як зазначив пан Риба, їх доведеться «очистити, законсервувати, укріпити. Все залежатиме від результатів досліджень. Може, знадобиться 300 мільйонів гривень, може 600, може і 100».

Підприємець сповнений оптимізму і запевняє, що є люди, «готові упродовж років вкладати гроші». Щоправда, вiн не оприлюднив інформації, яка б могла прояснити, хто ж конкретно стоїть за можливою приватизацією. «Зараз тривають перемовини. Поки я не мав договору (про концесію), з підприємцями було складно говорити, — каже пан Михайло. — Наразі є попередні домовленості з дев’ятьма приватними організаціями. Вони згодні фінансувати певні речі перші три роки».

Можна лише здогадуватися, хто може долучитися до відновлення зам­ку, адже сам Михайло Риба олігархом не є. За інформацією «УМ», у Львові він володіє кількома рестораціями. Водночас, про якогось донецького олігарха, який би прагнув «звити» на Перемишлянщині «родове гніздо», не чути. За словами Риби, після відновних робіт у замку планують зробити ресторанно–відпочинковий комплекс, аби там був готель, вiдновлена капличка та проводили якийсь мистецький фестиваль. «На сьогодні до мене звернулися люди, які готові там поставити велику плазму, дивитись футбольні матчі», каже пан Михайло.

Зрештою, у замку буде де розгулятися — територія там завбільшки з гектар. Від влади колектив «орендарів» багато не хоче — аби зробила можливість доїзду. «Наш замок — найбільший в Україні. Тому туристи поїдуть, але потрібна дорога», — каже пан Риба. Вже навіть затверджено графік робіт. 2012 року мають доробити проект i почати консервацію, а 2013–го — здати першу чергу об’єкта. Прийняти у замку перших туристів планують до 2015 року.