Кернесу піднесли гарбуза

17.11.2010
Кернесу піднесли гарбуза

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Сьогодні харків’яни вдруге вийдуть на загальноміський мітинг протесту, щоб вимагати перерахунку голосів за результатами виборів мера. Ця акція стане відповіддю судам, що не зважилися ретельно розглянути скарги від опозиційних партій та громадських організацій. Ті вже кілька тижнів безуспішно намагаються довести факти масових фальсифікацій під час підрахунку голосів на місцевих виборах.

Мітинг відбудеться на майдані Свободи біля наметового містечка, де триває збір підписів городян, що не згодні з відвертим фальшуванням їхнього волевиявлення. Першу партію підписних листів із дванадцятьма тисячами «автографів» громадські активісти вже спакували в посилку й відправили до Києва — на Банкову, Президенту Януковичу. Для надійності до цього послання адресанти додали ще й державний прапор та примірник Конституції — з натяком на те, що в Харкові злісно порушують їхні громадянські права.

Днями презент від незгодних земляків отримав і вже проголошений мером «регіонал» Геннадій Кернес. Йому піднесли цілу партію гарбузів iз натяком на те, що «жених» не достойний загальноміського «весілля» й залишиться з носом. У відповідь чиновники зобов’язали організаторів харківського майдану згорнути всі 27 наметів, бо місто, на їхню думку, вже має почати готуватися до новорічних свят. «Ми повинні врахувати інтереси більшості харків’ян, — прокоментував плани влади заступник мера Олександр Новак, — тому рекомендуємо звільнити площу від наметів до вечора вівторка».

Опозиціонери, у свою чергу, повідомили, що йти з центру міста не збираються. «У нас майдан великий, знайдеться місце для всього — і для ковзанки, і для ялинки, і для нашого містечка», — наголосила активістка «Зеленого фронту» Юлія Юдіна.

Про рішучість намірів «харківського Майдану» свідчить і той факт, що двоє учасників акції вже оголосили голодування. А посилка, відправлена Віктору Януковичу, — це лише початок. Збір підписів на площі триває цілодобово, тому активісти обіцяють невдовзі ще раз сходити на пошту. Сезон помаранчевих гарбузів наразі теж у самому розпалі.