«Цей потяг у вогні...»

16.11.2010
«Цей потяг у вогні...»

Попри захиснi костюми i запевнення у безпечностi вантажу, за загадкових обставин до лiкарнi потрапила бригада машинiстiв потяга з гексахлорбензолом.

Не відомо, чи то робочі так напилися від радості, що «отруйний потяг» буде проводжати з Калуша до Миколаєва сам Президент України, чи то вчасно не вдягли індивідуальні засоби захисту і стали жертвами отруйних випарів перевезеного вантажу. Як удалося дізнатися «УМ», наразi потерпілі машиністи йдуть на поправку, проте коментувати інцидент, що трапився, медики категорично відмовляються. У будь–якому випадку те, що відбулося — лише додало ажіотажу мешканцям Миколаєва, адже майже тиждень вони тільки про те й розмовляли, що про прибуття дивного потяга в їхнє місто.

 

Користь вища за людей

Відомо, що отруйний гексахлорбензол перевозять у спеціальних мішках, а не в герметичних цистернах. На думку фахівців, це небезпечно, тому що при перевантаженні 10 відсотків мішків втрачають свою герметичнiсть. Достатньо невеликого вітру, щоб отруйний вантаж доставив неприємності як робочим, так і людям, які випадково опиняться в зоні ризику. А морський порт, куди прямував потяг iз гексохлорбензолом, розташований у центрі Миколаєва. «Через всю державу везуть небезпечні відходи без оформлення належних документів, — обурена відома у Миколаєві громадська активістка Антоніна Галкіна. — Відповідно до чинного законодавства, подібні дії повинні проводитися тільки після проведення державної екологічної експертизи».

Її підтримує голова міської організації ВО «Свобода» Ігор Дерев’янко: «Організовується перевіз отруйних речовин, тоді як у нашій країні цілком та повністю знищені війська цивільної оборони, особливо підрозділи хімзахисту. Таким чином, якщо трапиться серйозна хімічна аварія, усунути її наслідки просто нема кому!». Схоже, лише «губернатор» Миколаївщини Микола Круглов залишився абсолютно спокійним та щасливим: на його думку, не було необхідності інформувати громадськість про перевезення через Миколаїв небезпечного вантажу, щоб не сіяти паніку серед населення. Пан Круглов, навпаки, вважає, що його місту дуже «пощастило», адже разом із гексахлорбензолом до Великобританії буде відвантажено й ті отрутохiмікати, що накопичилися у Миколаївській області. Тож громадянам, які пікетували облдержадміністрацію, відповів дуже коротко: «За вас уже ухвалено рішення. Коли виникне необхідність з вами поспілкуватися і дізнатися вашу думку, ми вам повідомимо».

«Біг–беги» попливли в Англію

Таким чином, не звертаючи уваги на протести жителів Миколаєва, завантаження отрутохімікатів продовжили. Першу партію гексахлорбензолу, що прибула з міста Калуш Івано–Франківської області, відвантажили ввечері 13 листопада. Миколаївський морський порт тимчасово зупинив усі інші види робiт у зв’язку з підвищеною небезпекою. Співробітники міліції та МНС виставили кордони, що забороняли будь–кому підходити до місця подій ближче, ніж на сто метрів. Тож у представників громадських організацій не було можливостi перевірити, чи у повному обсязі виконуються заходи безпеки.

Як удалося довідатися «УМ», токсична речовина була розфасована у спеціальні мішки «біг–беги». Вага одного такого мішка — близько тонни. Отруйні відходи за декілька днів завантажили на голландське судно Henny, спеціально призначене для перевезення токсичних речовин, що має відповідний міжнародний сертифікат. Далі вантаж попрямує до Англії, де є завод з утилізації такого роду отруйних відходів. Докери, що здійснюють перевантаження гексахлорбензолу, працюють у спеціальних захисних костюмах і респіраторах німецького виробництва. Кожні дві–три години оголошується перерва, під час якої захисні костюми миють чистою водою, а докери мають можливість поїсти і відпочити.

Якщо герметичний пакет розірветься і отрутохімікати потраплять на землю (вчені визначили, що гексахлорбензол, навіть закритий у пакеті, може значно впливати на навколишнє середовище), «у цьо­му випадку бригада прибирає великі шматки лопатами, а весь пил відкачають вакуумні насоси, — розповідає Андрій Любимов, гендиректор ДП «Національний центр поводження з небезпечними відходами».

Загалом через Миколаївський порт до Великобританії відправили більше 8 тисяч тонн гексахлорбензолу.

 

ДОВІДКА «УМ»

10 лютого 2010 року Президент України видав указ «Про оголошення території міста Калуш і сіл Кропивник і Сівка–Калуська Калуського району Івано–Франківської області зоною надзвичайного екологічного стану». 2 березня Кабінет Міністрів своїм розпорядженням схвалив програму–перелік невідкладних робіт і заходів, пов’язаних із запобіганням поширенню наслідків цієї надзвичайної екологічної події. Виконуючи розпорядження, Міністерство економіки визначило єдиним виконавцем робіт з утилізації відходів гексахлорбензолу державне підприємство Мінприроди «Національний центр поводження з небезпечними відходами». Це підприємство, відповідно до Базельської конвенції, отримало дозвіл вiдповiдних мiнiстерств в Українi на транс­кордонне перевезення відходів для їх подальшого знищення на території Об’єднаного Королiвства.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>