Міністрів — у дрібні підприємці!

13.11.2010

Кабінет Міністрів нарешті доопрацював та, за неофіційними даними, узгодив iз Міжнародним валютним фондом проект Податкового кодексу. Вчора нардепи та всі охочі змогли ознайомитися з документом на сайті Верховної Ради. Керівник парламентського комітету з питань податкової та митної політики Валерій Хомутинник рекомендував підтримати працю урядовців у другому читанні. За його словами, громадськість та експерти внесли до проекту кодексу 4400 пропозицій. Забувши, щоправда, уточнити, скільки з них уряд узяв до уваги.

Міністри на чолі з Прем’єром переповнені рішучістю «протиснути» кодекс уже наступного тижня: передбачається, що Рада проголосує за законопроект до 19 листопада. Аби заспокоїти суспільство, Хомутинник заявив, що уряд прислухався до думок опозиції щодо норм про спрощену систему оподаткування, облік і звітність суб’єктів малого підприємництва.

Утім опозиційні політики ствер­джують протилежне. «Уряд зневажливо ставиться до інтересів мільйонів наших громадян», — прокоментував голова політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко заяву Прем’єра Миколи Азарова про те, що протести проти урядового проекту Податкового кодексу нібито є штучними та безпідставними. За словами «нашоукраїнця», багатотисячні мітинги підприємців, що тривають по всій країні, проти прийняття репресивних норм Податкового кодексу, зокрема фактичної ліквідації спрощеної системи оподаткування, є вимогою наших людей до влади діяти в інтересах громадян. «Протести підприємців на Заході, в Центрі, на Сході — практично в усіх областях країни — це консолідована відповідь громадян на антинародну політику уряду. І якщо ця влада наважиться на ухвалення Податкового кодексу в чинній редакції, — відповідальності не уникнути!» — наголосив Наливайченко.

Адже для мільйонів українців законне право ведення свого малого бізнесу на спрощеній системі оподаткування є єдиною можливістю для праці та забезпечення елементарного добробуту своїх родин. Люди змушені виживати в умовах тривалої економічної кризи, масштабного безробіття, найвищого за останнє десятиліття зростання цін та тарифів, неможливих для прожиття розмірів пенсії та мінімальної заробітної платні. «Замість того, щоб зазіхати на права підприємців, посилювати податковий та адміністративний тиск на малий і середній бізнес, влада повинна виконати свої передвиборні зобов’язання, дані під час президентської кампанії, про підвищення мінімальної заробітної платні до 1500 грн., замість теперішніх 907 грн. Влада накопичує борг невиконаних обіцянок — і ми домагатимемось повернення цього боргу», — наголосив голова політради «Нашої України».

Чиновникам, які розписують усі переваги кодексу, опозиційний політик радить вийти з урядових кабінетів, відмовитись від пільг та самим спробувати впродовж хоча би півроку заробляти собі на хліб щоденною працею в малому бізнесі чи бюджетній сфері, — або прожити на пенсію, яку отримує більшість громадян країни. «Може, тоді вони хоч трохи зрозуміють потреби людей і не ухвалюватимуть рішень, які погіршують життя українців», — резюмує Наливайченко.