Дожити до перемоги

10.11.2010

Цієї неділі, 14 листопада, в Україні відбудеться повторне голосування на місцевих виборах. Про це йдеться в постанові Центральної виборчої комісії. Вибори, згідно із законом, проведуть у тих округах, де результати голосування 31 жовтня було визнано недійсними або де кандидат–переможець, борони Боже, помер (а є вже й такі випадки).

 

Крим: починали за здравіє...

Зокрема, повторні вибори мають відбутися у селищі Гвардійське Сімферопольського району. Чинний голова селищної ради Федір Поляков помер, не діждавшись оголошення офіційних результатів. «Поляков би переміг, це точно, просто не встигли оголосити результати», — кажуть у райвиборчкомі. Агентство «Е–Крим» повідомило, що управлінець–«регіонал» помер у селищі Рибаче під Алуштою, де якраз святкував перемогу...

«Свобода» протестує, Тягнибока б’ють

Представники ВО «Свобода» одразу в кількох містах маніфестують протии фальсифікації виборів та відбирання голосів у націоналістів. Подекуди це приносить плоди. Так, позавчора Київський окружний адміністративний суд зобов’язав Білоцерківську виборчу комісію повторно перерахувати голоси виборців на виборах у міську раду Білої Церкви (найбільший райцентр Київщини). Тут у зведеному протоколі «Свободі» «намалювади» 1729 голосів (1,5%), хоча за сумою протоколів ДВК було 6500 (9,1%), повідомляє прес–служба партії.

А вчора під час пікетування Івано–Франківської облдержадміністрації бійці спецпідрозділу «Беркут» побили кількох прихильників ВО «Свобода» та лідера партії Олега Тягнибока. Перед цим кількасот учасників акції на чолі з Тягнибоком намагалися потрапити до приміщення обласної виборчої комісії, аби навести приклади грубих фальсифікацій під час встановлення результатів виборів до облради.

Харків: суд на боці Кернеса

Харківський апеляційний адміністративний суд позавчора став уже другим органом Феміди, який відмовив кандидатові в мери Харкова Арсену Авакову в перерахунку голосів. Зокрема, суд відхилив клопотання представників Авакова про виклик на засідання свідків виборчих порушень. Мотивація суду така: сторона Авакова не змогла пояснити, свідками яких саме порушень є ці люди і якою інформацією вони володіють. Відтак на площі Свободи почалася безстрокова акція «Захистимо свій вибір!». Опозиція не визнає Геннадія Кернеса законно обраним міським головою — нагадаємо, «регіонал» за результатами екзит–полів набрав на 3% менше голосів.

Переобрані мерами

У багатьох містах перемогу святкували чинні міські голови. Так, на посаду мера Львова переобрано Андрія Садового. За висуванця Республіканської християнської партії проголосували 121 237 виборців, а за най­ближчого конкурента, народного депутата від Партії регіонів Петра Писарчука, — 65 522.

У Хмельницькому Сергій Мельник від «Батьківщини» заручився підтримкою 72,83% виборців, тоді як кандидат від «Єдиного центру» Віктор Коліщак — 9,28%.

Мер Сум Геннадій Мінаєв за свою каденцію лише наростив підтримку виборців: нині за нього проголосувало 65 868 осіб, тоді як у 2006–му — на 20 тисяч менше. Міським головою Рівного також обрано чинного мера Володимира Хомка — 67,35%.

Дніпропетровщина: переможець — «проти всіх»

В одномандатному окрузі №50 на виборах до Дніпропетровської міськради перемогла графа «не підтримую жодного...» Активний протест на дільницях висловило 24,8% виборців, повідомив ЗМІ керівник місцевої Незалежної асоціації журналістів Іван Красіков. Загалом в окрузі було зареєстровано 5 667 виборців. А переможцем було визнано кандидата від «Сильної України», який набрав лише 9,92%.

Хмельниччина: вибори з тиском

Голова Хмельницької обласної територіальної виборчої комісії Василь Палаш був змушений написати заяву про відставку. «Вперше в житті під час вибо­рів потрапив у кардіодиспансер з підвищеним артеріальним тиском 210 на 110. Досі сиджу на пігулках», — цитує Палаша агенція УНІАН. Чоловік поскаржився, що йшов працювати в комісію для якісної роботи, але виявилось, що «на жаль, більшість членів ТВК грають свою гру, тобто відстоюють інтереси тих політичних сил, за квотами яких потрапили у виборчу комісію».

Оцінки: під лупою ПАРЄ

16 листопада ситуацію довкола місцевих виборів в Україні розгляне Парламентська асамблея Ради Європи. «Вибори в Україні будуть обов’язковою темою в ПАРЄ, оскільки моніторинг передбачає вільне і прозоре виявлення волі народу на виборах. Моніторинговий комітет буде розглядати думку доповідачів, буде аналізувати надані матеріали щодо ходу виборів», — розповіла народний депутат Ольга Герасим’юк, заступник голови постійної делегації у ПАРЄ від України. Вона має намір представити у Страсбурзі матеріали, надані незалежними експертами та зафіксовані опозиційними партіями. n