Три в одному

03.11.2010
Три в одному

Півметрова японська редька — не переросток. (Фото з сайту leit.ru.)

Серед різновидів редьки один з найпомітніших — дайкон, що в перекладі з японської означає «великий корінь». Любов до нього у Країні Східного Сонця вимірюється найбільшою площею вирощування у порівнянні з іншими овочевими культурами. Японці, а також корейці та китайці, корінь дайкону їдять сирим, маринованим і вареним, а порізану гичку смажать. Білий корінь довжиною з півметра «найсолодший» посередині — цю частину часто варять і подають із соєвою пастою місо. Зверху — гірчинка відчутніша, саме те, що підійде для салатів і маринування. Частина, що внизу, найбільше «пече», тож її, як правило, використовують як приправу. Взагалі дайкон — за смаком щось середнє між капустяним качаном (не даремно ж обидві рослини з родини хрестоцвітих) та звичною для нас чорною редькою. Японську редьку нині продають у наших супермаркетах і вирощують на присадибних ділянках.

Найпростіше приготувати дайкон: потерти, посолити і приправити олією. Утім, щоб відчути повноту його смаку, треба більше інгредієнтів і хоч трохи креативу. Наприклад, для м’ясного салату з дайконом основних інгредієнтів — вареної пісної свинини, редьки та ріпчастої цибулі — треба брати приблизно порівну. Любителі «Олів’є», звичайно, заправлять страву майонезом, хоча ні японці, ні корейці їх не зрозуміють. По–східному — приправити салат соєвим соусом. Щоб приготувати японський салат з овочів і дайкону, потрібно 600 г білого кореня, 400 г болгарського перцю та по 200 г моркви, кореня селери та білої частини цибулі–порею. Усе, що можемо, перетворюємо на довгу соломку, цибулю нарізаємо невеликими кiльцями. У розігрітій олії (6–7 столових ложок) упродовж трьох хвилин пасеруємо моркву, селеру, цибулю і перець. Коли вони охолонуть, змішати з дайконом, посолити і перемішати. Подавати як самостійну страву або як гарнір до риби чи м’яса.

Для салату «Східний» 600 г дайкона та два огірки (200 г) нарізаємо тоненькими кружальцями. Присипаємо їх японською приправою аджиномото (1/3 чайної ложки), меленим перцем за смаком та подрібненою зеленню (100 г кропу, петрушки і базиліку). Приправляємо кукурудзяною чи оливковою олією та соєвим соусом (по 3 столові ложки) і соком половини лимона. Пробуємо після того, як салат настоїться у холодильнику.

Дайкон традиційно кладуть у японські роли. Щоб зготувати їх, треба спеціальний рис для суші, своєрідний «папір» із сушеної морської капусти — норі, килимок для загортання і... практика. Начиняти викладений на норі рис можна, наприклад, креветками, копченим вугрем, дайконом, болгарським перцем та огірком. Інший варіант — сир «Філадельфія», копчений вугор і маринований дайкон. Будь–які роли подають з маринованим імбиром, японською гірчицею васабі та соєвим соусом.

Щоб приготувати маринований дайкон, його потрібно вимити, очистити, нарізати брусочками і вертикально скласти у банку. Змішати у посудині 100 мл рисового оцту, 1 столову ложку цукру й одну чайну — солі (ці пропорції — для 100 г дайкону, які поміщаються у 250–мілiграмову баночку). У невеликій каструльці скип’ятити 3 столові ложки води і додати дрібку шафрану. Коли тільки починає кипіти, вариво знімаємо і проціджуємо у посудину з оцтовою сумішшю. Потім заливаємо маринадом дайкон, закриваємо баночку кришкою і на тиждень залишаємо у теплому місці. Потім ставимо маринований корінь у холодильник.

Якщо вам набридло традиційне приготування курятини, сходіть на ринок чи у супермаркет, де продають «Усе для суші», і спробуйте курячі крильця з дайконом. Один середніх розмірів корінь японської редьки почистіть, наріжте кружальцями і варіть у звичайній воді. Коли редька стане ніби прозора, відкиньте кружальця на друшляк. В іншій каструлі з’єднайте бульйон даши (2 склянки), який готується з пакетиків, що продають у відділах «Усе для суші», японське вино мирин (3 столові ложки), цукор (2 столові ложки), соєвий соус (5 столових ложок). Як суміш закипить, опустіть у неї курячі крильця (300 г). Коли знімете піну, покладіть у каструлю дайкон, зменшіть вогонь і готуйте, поки редька не стане коричневою.

Рецепт, що потребує менше спеціальних додатків — помідори з дайконом і копченою куркою: 150 г редьки натріть на велику тертушку, посоліть. Додайте 1 столову ложку рисового оцту і перемішайте. З чотирьох свіжих помідорів зріжте верхівки і вийміть чайною ложечкою середину. Томати наповніть дайконом і шматочками копченої курки (усього треба 200 г) та викладіть їх на салатне листя. Зверху притрусіть подрібненим стеблом цибулі–порею і посипте меленою паприкою. Фаршировані помідори по–японськи готові.

 

ДЕСЕРТ

Багато цукру і чорна редька

Звичайна чорна редька має специфічний запах і гіркуватий присмак, але, ошпаривши її окропом чи вимочивши впродовж години в підсоленій воді, матимете пікантний овоч у своєму розпорядженні. Ось вам чотири рецепти салату з редькою: з вершковим сиром (200 г), морквиною і кмином (1); з яблуком і вареним яйцем (2); з оселедцем (3); з кальмаром (4).

Як не дивно, але з редьки роблять навіть десерт. Готують не просто натертий коренеплід із медом, що допомагає лікувати застуду, а... марципан із редьки. 1 кг звичайної чорної редьки чистять, труть на велику тертушку і варять у невеликому об’ємі води майже до готовності. Потім масу треба відкинути на друшляк і промити холодною водою. У каструлю влити двi склянки води, покласти стільки ж меду та цукру і поставити на вогонь. Коли суміш майже закипатиме, покласти в неї редьку, варити 5—10 хвилин, додати цедру одного апельсина і, постійно помішуючи, варити далі. Коли вода майже випарується, додайте чайну ложку імбиру та 200 г волоських горіхів і продовжуйте уварювати, поки редька не стане золотавого кольору. В охолодженому вигляді це — незвичний десерт до чаю і ребус для гостей.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>