«Виборець піднімає політикам «жовту» картку»

02.11.2010

Лідер партії «Наша Україна» Віктор Ющенко переконаний, що на виборах у місцеві органи влади провідні політичні сили не досягли бажаних результатів. «Це жовта картка, яку піднімає виборець українському політикуму», — переконаний Віктор Ющенко.

Водночас лідер «Нашої України» вибори визнає (адже такі виборчі перегони, «які ми маємо, — це одна із реалій нашого політичного життя»). І хоча не вважає, що вибори були демократичними та прозорими, оскаржувати їх наміру не має. Віктор Ющенко наголошує: одна із головних проблем нинішніх виборів — малоякісний закон про місцеві вибори, який визначив «слизьке правове поле» для проведення перегонів: закон про вибори дозволяв маніпуляції при формуванні виборчих комісій і підрахунку голосів. «Усе це не на користь демократичного процесу, — переконаний Ющенко. — Але я б хотів нагадати, як ця проблема починалася, хто був автором того закону — він був поданий із ініціативи Партії регіонів та БЮТ».

Серед особливостей нинішніх виборів до місцевих органів влади Віктор Андрійович відзначив низьку явку виборців. «Це демонструє апатію. І не тільки до влади, а й до нашого політичного життя в цілому, — каже Віктор Ющенко. — Я із тривогою хочу сказати також і про радикалізацію українського виборця. Це віддзеркалює погляди суспільства: йому не подобається те, що відбулося у державі за останні місяці. Бо радикалізація завжди є реакцією — і це докір владі, яка має зробити належні оцінки зі своєї політики. Я б дуже хотів, щоб влада зрозуміла, що той курс, який вона проводить, починаючи від теми чи то політики стосовно української мови, яка призвела до приниження громадського почуття мільйонів людей — чи ми говоримо про ті економічні «гнилі» схеми, які, по суті, призводять до окупації і ядерної енергетики, і газотранспортної сфери, і ті харківські домовленості — все це говорить про те, що значна частина суспільства поіншому оцінює ці речі. І буде підтримувати ті політичні сили, які братимуть на озброєння радикально протилежну політику».

Також, на переконання Віктора Андрійовича, нинішні вибори продемонстрували рекордну роздрібненість патріотичних політичних сил: мовляв, у деяких округах брало участь близько десятка партій, більшість із яких можна назвати демократичними. «Це говорить про те, що руйнівний процес у колі патріотичних сил, який відбувся в останні роки, дійшов до найнижчої відмітки, — переконаний Віктор Ющенко. — Нам потрібна консолідація. Не популістських сил, не лідерів, які пропонують власний піар, а сил, які дійсно відносять себе до поля саме демократичних чи патріотичних. Не буде іншого способу, окрім консолідації і порозуміння».

Відтак «Наша Україна» готова в місцевих органах влади разом із патріотичними і демократичними силами формувати більшість. Там, де таких сил буде недостатньо, «Наша Україна» займатиме «консолідовану опозиційну позицію».

Крім того, Віктор Ющенко задоволений тим, як спрацювала на виборах команда «Нашої України». Адже ще кілька місяців тому політична сила не знаходилася у тій фазі, із якої можна було б сподіватися на оптимістичні результати. «Ми розглядали вибори до органів місцевого самоврядування як нульову точку, із якої партія повинна починати формувати свою нову сторінку. І я задоволений тим, як вона сформована».