Україна чийого майбутнього?

29.10.2010

У Дніпропетровську за два дні до виборів мера зберігається неабияка інтрига. До трійки лідерів входять чинний мер Іван Куліченко, що балотується від Партії регіонів, висуванець «Нашої України» Загід Краснов та екс–БЮТівець Святослав Олійник. Переваги фактично незмінного протягом кількох каденцій Куліченка зрозумілі. При цьому Дніпропетровськ став єдиним із великих міст традиційно «синьо­го» сходу України, де значні шанси на перемогу зберігає висуванець «Нашої України».

Днями Краснов закликав Президента Януковича забезпечити рівні права для всіх учасників виборів, повідомляє УНІАН. Громадський діяч робить висновок, що його хочуть зняти з перегонів, і це засвідчує винесене йому днями попередження від міської виборчої комісії «за надуманими причинами». Як відомо, після другого попередження навпроти прізвища кандидата можуть поставити штамп «вибув».

Третій кандидат — колишній прокурор Святослав Олійник — заполонив усе місто рекламою партії «Україна майбутнього». Цей народний депутат належить до групи одіозного правника Андрія Портнова, нині — заступника голови секретаріату Президента. Після переходу Портнова на Банкову Олійника виключили із фракції БЮТ за спробу перебігти до коаліції.

35–річний депутат дуже хоче стати мером, однак політологи наголошують на штучності його партійного проекту під місцеві вибори. Мовляв, «Україна майбутнього» насправді жодного майбутнього не має, тому довго не існуватиме. «Партія Олійника «Україна майбутнього» намагається бути нічим, а подобатися — всім. Загальні фрази про те, що партія виступає за гуманізм, лунали ще на останніх з’їздах КПРС», — зазначає політолог, президент Центру системного аналізу і планування Ростислав Іщенко. — Такі штучні партії щезають одразу після виборів, жодна стратегія їх не врятує».