Розіграш чи пригощання,

27.10.2010

У кельтського Хелловіна і християнських Різдва та Нового року є спільні традиції. Зокрема, ходіння ряжених. У древніх кельтів темної пори року на вулиці виходили вдягнені у костюми діти, щоб назбирати у перехожих солодощів. Кожному зустрічному малі традиційно казали одну й ту саму фразу: «Trick or treat!» — «Розіграш або пригощання!». Якщо ви пригостите рідних чи друзів запіканкою–пирогом із гарбуза, яблук та вершкового сиру, то навіть будень для них перетвориться на свято.

Спочатку зваріть великі кубики гарбуза (1 кг), щоб стали м’якими (але не переваріть), і відкиньте на друшлаг, щоб із них стекла рідина. Додайте 2—3 столові ложки цукру та 5 ложок манки. Перемішайте, щоб не було грудочок, і залиште хвилин на 20 — щоб розбухла манка. В окрему посудину треба почистити 1 кг кислих яблук і порізати їх на часточки, періодично скроплюючи лимонним соком (усього половина лимона) — щоб не потемніли. Потім щедро змащуємо форму для випікання вершковим маслом й обсипаємо паніровочними сухарями. У гарбузову масу додаємо 10 г ванільного цукру, 1 яйце, 3 столові ложки перемелених білих сухарів і перемішуємо. Яблука на кілька хвилин викладаємо на розігріту суху сковорідку, щоб вони стали м’якшими, але не розлізлися. Потім викладаємо у форму гарбузову масу і посипаємо її 1 столовою ложкою кориці, зверху — яблука і знову 1 столова ложка кориці. Тепер прийшла черга ніжного вершкового сиру (500 г), який спочатку не завадить пропустити через м’ясорубку. Далі його треба розтерти з 2—3 столовими ложками цукру та жовтком одного яйця. Раніше відокремлений охолоджений білок треба збити у стійку піну й акуратно ввести у творожну масу. Далі швидко накриваємо нею яблука і ставимо у розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин. Якщо зверху запіканка почне швидко підрум’янюватися — накрийте її пергаментним папером. Часточки яблука зверху викладаємо тоді, коли запіканка трохи схолоне, і поливаємо їх яблучним сиропом.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>