«Псих» іде у мери

27.10.2010

Невеличке містечко Василівка для функціонерів Партії регіонів несподівано стало проблемним — у контексті продовження каденції діючого «біло–голубого» міського голови Сергія Лобінцева. Аби мінімізувати шанси його опонентів, діюча влада облаштувала передвиборчу кампанію таким чином, аби до бюлетеня занесли лише одне «зайве» прізвище — підприємця Олександра Усамбаєва. Майже невідомий мешканцям райцентру чоловік навряд чи міг конкурувати з паном Лобінцевим. «Двобою на виборчому рингу» не вийде, позаяк на електоральному полі 31 жовтня вирішив «жнивувати» Анатолій Шевченко — відомий у регіоні правозахисник, 44–річний офіцер міліції, який у 80–х роках став жертвою свавілля колег–«правопохоронців». «УМ» уже розповідала, як перевертні у погонах упродовж кількох років намагалися «прописати» мужнього антимафіозі у «дурдомі», задіявши психотропні препарати. Не вийшло: добившись низки експертиз, Анатолій Шевченко врешті–решт довів, що він — не псих. Як жертва міліцейського свавілля, пан Шевченко позивався до облуправління МВС України, однак марно, бо навіть у статусі депутата Запорізької обласної ради Феміда «не почула» його аргументів щодо відшкодування матеріальних збитків.

Наразі пан Шевченко має шанс зібрати бажаний відсоток голосів, якщо зважити на ту додаткову обставину, що нинішній мер — аж ніяк не пухнастий. Основна царина зловживань у Василівці — оборудки із землею. А пан Лобінцев пішов ще далі: виділивши ділянку у потрібному місці потрібним людям, дозволив їм ще й знищити зелені насадження (замість 127 — аж 650!). За даним фактом Запорізька природоохоронна прокуратура порушила карну справу, і слідство наразі ще триває.

Як розповів кореспонденту «УМ» Анатолій Шевченко, задля його підтримки у Василівці побував епатажний майор Микола Мельниченко (з екс–охоронцем Леоніда Кучми кандидат у мери підтримує ділові контакти третій рік). Однак поспілкуватися з виборцями минулих вихідних київський гість зміг лише на ринках райцентру: у переповненій залі Будинку культури 24 жовтня слово йому надали, однак закрили зустріч, як тільки офіцер підійшов до мікрофона. Адмінресурс не дрімає.

Спантеличений пан Микола відповів тим, що на східцях БК своїм співрозмовникам почав роздавати стодоларові купюри. Хто «купився» — так це команда чинного мера, не відразу допетравши, що виборці клали до кишень фальшиві купюри...