Проти лома нема прийому

27.10.2010

Найбільш нецікава передвиборча кампанія очікувалася, мабуть, у Донецьку. Тут навряд чи хтось сумнівається в тому, що міським головою знову стане Олександр Лук’янченко. Та, як виявилося, навіть у своїй вотчині «регіонали» намагаються позбутися будь–яких конкурентів.

Минулого тижня з виборчих перегонів було знято єдиного більш–менш серйозного кандидата в мери від опозиційних сил – висуванця партії «Єдиний центр» Андрія Амбросьонка, одного з небагатьох, чиє зображення регулярно з’являлося на білбордах на вулицях Донецька. Амбросьонка не просто зняли з балотування, а заарештували співробітники СБУ і, як ту Галю, «забрали з собою».

За словами одного з лідерів «Єдиного центру», народного депутата від «НУНС» Ігоря Кріля, голову донецького обласного відділення партії Андрія Амбросьонка викликали до управління Служби безпеки нібито для з’ясування деталей щодо карної справи багаторічної давності, яку періодично то закривають, то відкривають (у ній кандидат у мери фігурував як свідок). В СБУ Амбросьонку не дали можливості скористатися ані послугами адвоката, ані телефонним зв’язком. Пізніше ще одному членові «ЄЦ», нардепу Кирилу Куликову стало відомо, що Амбросьонка перекваліфікували у статус підозрюваного.

«Нам не зрозумілі правові підстави затримки. Але я впевнений, що влада використовує будь–які методи, щоб виключити навіть мінімальну конкуренцію на виборах 31 жовтня, — каже Ігор Кріль. — Міжнародні спостерігачі можуть занести цей факт у довгий перелік свідчень широкого застосування владою адміністративного ресурсу і можливостей спецслужби зокрема проти неугодних політиків. Інцидент з Амбросьонком — чергова ілюстрація розриву між красивими публічними запевненнями влади в Києві і грубою практикою на місцях».

Через кілька днів СБУ порушила мовчанку й позавчора оприлюднила офіційну причину затримки Амбросьонка. Говорять про те, що «14 липня 2010 року Управлінням СБУ України в Донецькій області порушена кримінальна справа за фактом заволодіння чужим майном – грошовими коштами, здійсненого шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, тобто за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України». СБУшники підозрюють, що «до вчинення злочину причетний директор ТОВ «Індустріальний фонд» Амбросьонок А. М.» Спецслужба підкреслює, що це суто бізнесові розборки, й «політична партія «Єдиний центр» не має відношення до комерційних структур, задіяних у схемі заволодіння грошовими коштами, та до фактів злочинної діяльності, за якими порушено кримінальну справу».

Нагадаємо, що у вересні Служба безпеки проводила обшук у донецькому офісі «ЄЦ» і нічого підозрілого не виявила. І тоді в СБУ заявляли, що обшук не пов’язаний із політикою.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Як і передбачали політичні експерти Донеччини, напередодні голосування пішла хвиля зі зняттям із балотування невгодних кандидатів. На фінішній прямій ТВК міста Ясинувата зняла з перегонів «нерегіонального» Євгена Іщенка–Гіллера. У виборчкомі позбавлення члена Соцпартії реєстрації кандидатом пояснюють абстрактно: «за друге попередження, винесене комісією за допущені порушення в ході проведення передвибочої агітації». У чому полягають порушення, здивований екс–кандидат пояснити не може. Як не може пригадати, коли йому виносили перше попередження. Але розуміє, що «проти лому нема прийому».