Нишпорка, розвідник, рятівник

21.10.2010

«УМ» уже повідомляла, що харківський танкоград — завод імені Малишева — готовий налагодити випуск бронетехніки, що здатна гасити полум’я в епіцентрі найсильніших пожеж. І ось чергова приємна новина. Чугуївський авіаремонтний завод (ЧАВЗ) заявив про свою готовність налагодити разом iз французькою фірмою Sagem виробництво безпілотних літальних апаратів.

Ці невеликі, але напрочуд універсальні машини будуть використовуватися не лише службами МНС, а й військовими, прикордонниками, аграріями і навіть спецслужбами. Фактично кожен регіон, який зважиться придбати у своє користування бодай один такий комплекс, зможе отримати розвідувальний апарат для багатьох галузей господарства. Адже чугуївський літак може на відстані виявити пожежу, «помітити» на кордоні порушників, «доставити» дані про стан газопроводів чи водоканалів, «добути» точну, а не паперову інформацію про зайнятість земельних угідь в аграрному секторі. Погасити пожежу така машина теж може, причому без ризику для людського життя. З неї також «вийде» непоганий розвідник, тому зацікавленість військових у такій техніці теж дуже висока.

Безпілотні літальні апарати працюють за допомогою штучного інтелекту, яким управляє iз землі екіпаж iз кількох людей. Власне, йдеться про цілий технічний комплекс, до складу якого входить пульт керування і близько п’яти машин. Фахівці програмують апарат, запускають і керують ним на відстані. При потребі задану програму можна змінити, навіть якщо літак уже відправився у конкретну точку і виконує якусь роботу.

Вартість такого комплексу — 3 мільйони євро. Сума чимала, тож сподіватися чугуївцям на високий інтерес приватних структур до такої техніки навряд чи можна. Саме тому чиновники облдержадміністрації звернулися до Кабміну з проханням включити літальні апарати заводу до державних програм фінансування. Урядовці обіцяли подумати. «Ми надали необхідну документацію, і я дуже сподіваюся, що і наші безпілотники, і наша спецтехніка будуть включені до державних програм і отримають фінансування», — прокоментував ситуацію голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. Він же повідомив, що в разі відмови Харківська область зможе самостійно придбати для себе бодай один iз таких комплексів.