Справа Божа — і кримінальна

20.10.2010
Справа Божа — і кримінальна

Ця трагедія, нагадаю, сталася в обласному центрі кілька місяців тому: 28 липня під час вечірнього богослужіння у Свято–Покровському храмі спрацював вибуховий пристрій, унаслідок чого восьмеро мирян були поранені, а черниця Людмила загинула. Очільники запорізької єпархії УПЦ МП ще пiд час установлення осіб зловмисників і з’ясовування наслідків вибуху озвучили намір збудувати на місці пошко­дженої нову церкву. За ініціативи очільника області Бориса Петрова для збору коштів створили благодійний фонд, нагадує сайт облдержадміністрації. І щойно комісія констатувала, що храм відновленню не підлягає, обласна влада вирішила будувати новий храм, а партія, висуванцем якої є «губернатор», внесла свої жертовні «п’ять копійок», точніше — 100 тисяч гривень.

Днями на місці, де буде вівтар нового храму, урочисто заклали капсулу з мощами мученика Федора Тірона. Єпископ Запорізький і Мелітопольський Йосиф відслужив молебень й освятив основу церкви. До урочистостей долучилися також місцеве духовенство та закордонні гості — православні ієрархи з Чехії, Словаччини, Фінляндії, Швейцарії і Німеччини.

Духовні мужі Запоріжжя, до речі, вирішили скористатися досвідом західноукраїнських майстрів, які уміють споруджувати храми без єдиного цвяха. Церкву збудують у формі хреста з карпатських смерек. За проектом, вона буде просторішою від зруйнованої: заввишки — 27 метрів, площею — понад 200 «квадратів». Якщо все, передусім фінансування робіт, відбуватиметься за графіком, то перше богослужіння у новій церкві відправлять вже на Різдво.

Фото з сайту reporter.zp.ua

А ТИМ ЧАСОМ...

«УМ» оперативно повідомляла про те, що вже у день вибуху слідчий обл­управління МВС порушив кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого низкою статей Кримінального кодексу України («Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами», «Пошкодження релігійних споруд чи культових будинків», «Умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб...»). Покарання злочинця–безбожника за цей «букет» — до п’ятнадцяти років ув’язнення.

Наразі злочин розкрито, і доста доказів, аби притягнути до карної відповідальності трьох осіб, повідомляє центр зв’язків із громадськістю Головного управління МВС у регіоні. Однак, акцентують речники відомства, сторона захисту затягує процесуальний рух кримінальної справи. Про завершення досудового слідства потерпілим повідомили 27 вересня, звинуваченим — уже наступного дня, однак сторона захисту, мовляв, не квапиться ознайомлюватися з матеріалами. Саме це й унеможливлює передачу справи на розгляд Феміді.

Стверджують речники міліцейського відомства і те, що «інформація про тиск на обвинувачених із боку міліції пiд час розслідування підтвердження не знайшла». Джерела ж неофіційні, однак поінформовані, переконують: зізнання у затриманих таки вибивали! А терміновий обшук у помешканні адвоката, котрий «надто ефективно» захищав паламаря церкви і його родичів, підозрюваних у скоєнні злочину? Факт публічний, який нічим не спростувати. Знайти мотиви для «виховного наїзду»? Це, з огляду на українські реалії, — не проблема: у нас і калічать невинних, і навіть убивають безкарно...