Шлагбаум із грифом «Таємно»

20.10.2010

Учора Україна таки запровадила квоти на експорт вітчизняного збіжжя. Пшениці можна вивезти за кордон — 0,5 млн. тонн, ячменю — 0,2 млн. і кукурудзи — 2 млн. тонн. Усього лише по тисячі тонн можна експортувати гречки та жита. Такі жорсткі обмеження могли б викликати подив, але сама процедура запровадження квот цього разу дивує значно більше.

Експерти та журналісти знали про обмеження ще першого жовтня — навіть iз точними цифрами. П’ятого числа цю інформацію офіційно підтвердив голова депутатського Комітету з питань АПК Григорій Калетник, але через два дні профільне міністерство новину категорично спростувало. Представник МінАПК заявив: запровадження квот обговорюватимуть на засіданні уряду 11 або 13 жовтня. Проте у порядку денному на ці дні питання квот не стояло.

Учора ж з’ясувалося: аграрне міністерство лукавило, і відповідну урядову постанову ухвалили ще 4 жовтня. Вчора ж вона набула чинності після опублікування в «Урядовому кур’єрі». Виходить, що й митниця, яка в перші числа місяця знову відмовилася випускати за межі України кораблі із зерном, наполовину діяла у правовому полі: квотування ніби було запроваджене, але до пори до часу висіло у повітрі.

Таким чином, трейдери зуміли вивезти з «блокадної України» з липня близько 4 млн. тонн збіжжя, у тому числі за кілька перших днів жовтня, коли навантаженим суднам дозволили підняти якорі, — 460 тис. тонн. Хоча, на думку аналітиків, наша держава могла би безперешкодно продати 13—14 млн. тонн зерна. Адже врожай зерна у нас становить близько 40 млн., а річне споживання — 26 млн. тонн. «На відміну від Росії, зниження врожаю в Україні не несе загрози національній безпеці», — сказав експерт інвестиційної компанії «БГ–Кепітал» Дмитро Ушенко.

«Виходячи з балансу зерна, необхідності запроваджувати квоти не було. Натомість з огляду на бажання регулювати ціни — це ефективне рішення. Уряд показав, що для нього сьогодні є пріоритетом саме боротьба з цінами», — сказав «УМ» аграрний експерт Володимир Лапа. Аналітик погоджується, що квоти є дуже малими, і стверджує, що саме такими вони й задумувалися — аби фактично зупинити експорт.

Тепер ціни на збіжжя на українському ринку впадуть. Плюс для уряду — він зможе закупити достатньо зерна для Аграрного фонду, мінус — для виробників. Ті, хто не встиг швидко «скинути» вирощене, тепер утратять.

 

СУД І СПРАВА

Не праві, але й не підсудні

Зернотрейдери вже давно обіцяли уряду подати позов до суду, якщо той запровадить обмеження на експорт. Утiм виконати свою погрозу в умовах вітчизняної судової системи буде непросто. «Трейдери, мабуть, згадають сумний досвід, коли вони минулого разу намагалися оскаржити рішення влади», — каже Володимир Лапа.

З іншого боку, дії Кабміну Миколи Азарова порушують норми СОТ: разом iз перехідними запасами ми маємо «зайвих» 20 млн. тонн зерна. І тому переконати Захід, що урядова постанова викликана форс–мажором, не вдасться. Утiм аби до нас застосували санкції, до СОТ має звернутися постраждала сторона. Не буде цього — не буде й санкцій. Але! Держави, з якими ми торгуємо, отримали додатковий важіль впливу на Україну: вимагати для себе додаткових преференцій, погрожуючи «стуком» до керівництва СОТ, або навіть розпочати торгову війну, заборонивши імпорт будь–якого українського товару.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>