Тренування для покупців

12.05.2004
Тренування для покупців

Великі українські птахофабрики мають надійні системи біозахисту і ветеринарного контролю.

      Минулого тижня стала свідком діалогу продавця із покупцем: «Беріть свіжу курятину!» — «Але ж вона морожена...» — «Вірно, морожена — тому й свіжа і мікробів у ній немає. Ви що, не чули про «курячий» грип?»

      Ось я й замислилась —  яку ще «заморожену свіжість» мав на увазі продавець і чи взагалі варто купувати морожений товар.

 

      Багато хто пам'ятає середину 90-х років, коли Україна й інші країни СНД були буквально «завалені» привозною курятиною, переважно зі США. У народі вони отримали прізвисько «ніжки Буша».

      Ми, виховані з дитинства із знанням про поживність і корисність курячого м'яса, спочатку «на ура» сприйняли появу іноземного «делікатесу». До того ж в порівнянні з рідною курятиною «ніжки Буша» були значно дешевшими. Але незабаром у ЗМІ з'явилися повідомлення про, м'яко кажучи, сумнівну якість іноземної курятини: в м'ясі курей почали знаходити залишки хімічних добавок, крім того, з'явилися дані про недотримання умов зберігання.

      На щастя, вчасно знайшлася альтернатива — наш вітчизняний виробник нарешті запровадив сучасні технології розведення птиці і почав поставляти на ринок свіжу, корисну й безпечну курятину за нормальною ціною і в достатньому обсязі.

      Більшість українців одразу перейшли на свіжі вітчизняні грудинки, філе, тушки птиці, віддаючи їм перевагу перед замороженою курятиною.

      Але який ще «курячий» грип і яку «заморожену свіжість» мав на увазі продавець? Мабуть, це так на нього «вплинув» нещодавний скандал у Південно-Східній Азії, пов'язаний з епідемією «пташиного» грипу. Багато країн, включно з Україною, відразу запровадили заборону на імпорт курятини з епідемічно небезпечних регіонів. То ж у нас не було зафіксовано жодного випадку «пташиного» грипу. Експерти кажуть, що на сучасні птахофабрики  взагалі не може проникнути інфекція — системи біозахисту і суворий ветеринарний контроль виключають таку можливість.

      А ось якраз із імпортним м'ясом ситуація незрозуміла. Насправді заморозка — не панацея від вірусу, він лишається «живим». Вбити його може тільки спеціальна термічна обробка. Але ж нам пропонують морожене м'ясо...

      Щодо того, що заморожене — це свіже, взагалі повний абсурд. Свіже є свіже, а те, що лежало у морозильній камері, таким уже не буде. На жаль, багато хто вірить нісенітницям, що їх розказують продавці...

Так що ж робити?

      Довіряйте тільки великим і відомим вітчизняним виробникам. Чому? Тому що тільки велика компанія спроможна інвестувати значні фінансові ресурси у розвиток власного виробництва, у придбання найсучаснішого устаткування і впровадження нових технологій.

      Тому що тільки великий вітчизняний виробник може забезпечити максимальний рівень біобезпеки і ветеринарного захисту на виробництві, а також  гарантувати споживачу постійно високий рівень якості готової продукції.

      Тому що тільки великий вітчизняний виробник має можливість із потроєною скрупульозністю проконтролювати якість продукції на всіх етапах виробничого циклу — від якості яєць, закладених в інкубатор, до якості продукції у роздрібній торгівлі.

      Тому що тільки відомий вітчизняний виробник береже свою репутацію, оскільки  інвестує значні засоби у створення і підтримку торгової марки.

      Тому що великий вітчизняний виробник просто зацікавлений у здоров'ї свого споживача — жителя України.

      А щоб додатково убезпечити своє здоров'я і здоров'я своїх рідних, хочемо порадити кілька нескладних  «правил безпеки». Яких?

      По-перше, не лінуватися і завжди запитувати в продавця сертифікат на продукцію. Якщо він відсутній, то варто добре задуматися: чи варто купувати таку продукцію? Якщо ж сертифікат є, обов'язково зверніть увагу на те, звідки товар і скільки часу його зберігають. Тим більше що від простроченого м'яса помирає і хворіє людей набагато більше, ніж від «грипозного».

      По-друге, намагатися не купувати імпортне м'ясо. Купувати «чуже» м'ясо — це і не патріотично, і небезпечно — краще на експорт не відправлять — собі залишать. Відрізнити імпорт просто — великі українські виробники продають м'ясо свіжим, а завезе — заморожене.

      По-третє, не купувати м'ясо у підозрілих місцях, з рук у вуличних торговців. І справа тут, знову-таки, не стільки у грипі, скільки в елементарній санітарії і відповідальності. Адже ви не знаєте, якою смертю «вмерла» ця курка у бабусі, яка стоїть біля метро? І де та скільки тримали її тушку перед тим, як запропонувати її вам...

Ольга УРАКIНА.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>