Гіменей попутав

15.10.2010
Гіменей попутав

«Гірко!» Степаниді Іллівні та Олександру Степановичу. (Фото автора.)

Незвичне весілля відсвяткували днями у селищі Герца Чернівецької області. На весільний рушничок стала поважна пара: нареченому — 90, а нареченій — 83 роки. Виявляється, знайомі вони були ще змолоду, але їхні життєві дороги розійшлися аж на п’ятдесят років.

Зустрілися випадково через півстоліття в санаторії. Але Степанида Іллівна і гадки не мала, що її новий знайомий, з яким вони спілкувались на лавочці в будинку відпочинку, саме той Олександр, з яким вона була знайома ще замолоду. Спершу навіть не впізнала. Випадково з’ясувала, що вони земляки. Далі — більше, почали згадувати спільних знайомих, ті часи, коли проживали в одному селі. «Звичайно, я його не впізнала, — каже Степанида Іллівна, — адже тоді, в 1946 році, йому було 36 років»...

Через деякий час вирішили поєднати свої долі. Незвичне весілля відбулось у районному будинку культури селища Герца. Наречена пішла під вінець без весільної сукні та фати. Степанида Іллівна зізнається: не гоже у такому поважному віці вдягатися у білосніжний стрій, тож підібрала святковий костюм темного кольору. Про свої почуття молодята розповідають неохоче. Кажуть: яка там любов у дев’яносто років, головне нині — повага та підтримка у скрутну хвилину.

Вирішили одружитися, адже обоє давно овдовіли, а сини та дочки виросли. Діти Степаниди Іллівни виїхали за кордон. Син Олександра Степановича живе на Буковині, тож тепер допомагатиме батькові та мачусі. Після весілля молодята житимуть у Чернівцях. У квартирі комфортніше, та й до лікарні ближче, жартують «молодята».