Пiд пилом iсторiї

Пiд пилом iсторiї

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Фахівці Державного архіву міста Києва, в якому зібрано понад мільйон документів XVII—XX ст. з історії міста і його мешканців, постiйно відкривають нові документи, натрапляють на цікаві факти, що зберігаються у стенографічних звітах нарад і конференцій. Три підземні поверхи «хрущовки» — будівлі, де міститься архів, ущерть забиті теками. І влітку, і взимку у сховищі постійна температура — від 17 до 20 градусів тепла. Робітниці реставраційної майстерні розповідають: «Із документами постійно працюють і фахівці, і відвідувачі. Тож роботи для «латання дір» вистачить нашим правнукам. Інструменти нехитрі — клей ПВА, марля, ножиці».

Щоденно в архіві нараховують 70—100 відвідувачів. Майже половина працює в читальному залі. Решта — у черзі до столу довідок. «Цікавість до свого родоводу вже не така, що була в 90–ті роки, коли чи не кожен третій намагався відшукати своє дворянське походження, — розповідає начальник відділу Жанна Серга. — Наразі — буденщина. Хтось загубив ордер на квартиру, хтось — відновлює стаж. Адже чимало підприємств ліквідували. Архівісти інколи, щоб виконати запит, перегортають кілька справ, перечитують тисячі прізвищ».

Зірковий сезон

Зірковий сезон

Наближається час спостереження найяскравішого в році метеорного потоку — оріонідів. Щоразу в другій половині жовтня потік цих космічних частинок стикається з орбітою землі. Частки проходять через атмосферу, спалахують, і в результаті ми спостерігаємо зорепад. Цього року оріоніди можна буде побачити з 15 по 25 жовтня.

Закон людський — не Божий

Закон людський — не Божий

У борщагівському парку «Юність» Українська православна церква Московського патріархату продовжує зводити храм Спиридона Триміфунтського — без жодних дозвільних документів та погоджень. Як уже писала «УМ», у парку без згоди мешканців було знищено клумбу і вирізано зелені насадження. Але місцеві жителі не здаються і планують захищати свій парк.

Всі статті рубрики