Покрова молитви, Покрова повстання

14.10.2010

Після Великодня й Різдва Покрова Пресвятої Богородиці — чи не найважливіше християнське свято для українців, свято від початку військове. За легендою, 14 жовтня Богородиця накрила своєю покровою–омофором Царгород, який тоді облягали наші предки русичі на чолі з князем Аскольдом, зробивши людей і місто невидимим для нападників. Аскольд та його воєводи, свiдчить легенда, наляканi й вражені, тоді охрестилися самі. Наступне покоління українського лицарства, запорізькі козаки, понад усе вшановували свято Покрови та її ікони. Перша в Україні церква Покрови — в селі Сутківці на Хмельниччині, зведена у 1467 році як фортеця, з товстими стінами, зубчатими баштами й бійницями, щоб iз них відстрілюватися.

Продовжуючи цю традицію, борці за Незалежність України з Організації українських націоналістів саме 14 жовтня 1942 року заснували Українську повстанську армію. 14 жовтня націонал–патріоти традиційно проводять Марш УПА.

Гасло демонстрації — «Боротьба УПА досі триває, оскільки її кінцева мета — Українська Самостійна Соборна Держава досі залишається метою, а не дійсністю». За п’ять років марш неодноразово виливався у сутички націоналістів iз представниками українофобських партій, Блоку Вітренко, «Прориву» та інших, «бої» точилися навколо Хрещатика та майдану Незалежності. Ворогуючі сторони розділяли потужні кордони міліції. Поступово націоналісти «змістили» свій марш на вулицю Володимирську та Софійську площу. 2008 року радикальні націоналісти вирішили йти окремо від «старших товаришів», 18 жовтня. Марш став жертвою міліцейської провокації — маршувальників відправили Володимирською, яку потім перекрили, перед будівлею СБУ сталася масова бійка з міліціянтами, націоналістів побили й арештували.

Цьогорічна Покрова та Марш УПА відбудуться в умовах проросійської влади, яка святкувати планує річницю більшовицького перевороту в Петрограді 1917 року. «Як і щороку, ми о 16:00 проведемо віче біля пам’ятника Тарасові Шевченку, а відтак колоною рушимо Хрещатиком на майдан Незалежності, — повідомив «УМ» речник ВО «Свобода» Юрій Сиротюк. — Хочу наголосити, що це буде винятково мирний марш. Ми плануємо зібрати не менше десяти тисяч людей, зокрема жінок, дітей. Це для нас насамперед велике українське свято, ми не плануємо нікому нічого доводити, ні з ким битися. Усе вже доведено, УПА перемогла».

Комуністи, за відпрацьованою технологією, теж подали заявку на проведення своєї акції на майдані Незалежності, відтак справу передали в суд. Коли верстався цей номер, рішення ще не було, але з досвіду попередніх років, останньої миті суд забороняє проведення акції обом заявникам, і на ранок порожній майдан оточує міліцейський кордон. «Битися з міліцією ми не будемо, просто підемо іншими вулицями, можливо, на Європейську площу, — каже Юрій Сиротюк. — Ми не застраховані, якщо влада вдасться до якихось великих провокацій, але щоб розігнати десять тисяч людей, треба 20 тисяч міліціонерів».

До слова, Одеський окружний адміністративний суд заборонив в Одесі патріотичні акції 14 жовтня, посилаючись при цьому на загрозу національній безпеці та громадському порядку. Сьогодні ж в Одесі судитимуть політичного емігранта з Росії та українського патріотичного активіста Олексія Макарова. А в Харкові вчора увечері мав відбутися смолоскипний мітинг до Дня створення УПА.

 

ПІД СОФІЄЮ

Конгрес українських націоналістів анонсував, що на Софійській площі пройде захід, присвячений Дню створення українського козацтва та Української повстанської армії. Під час акції учасники на честь повстанців запалять повстанську ватру.

О 18:30 у Києві на Софійському майдані Народний комітет захисту України проведе мітинг на захист української мови під гаслами «Оборонимо — мову! Врятуємо — Україну!». Опозиціонери вимагатимуть зняти з реєстрації iніційований Партією регіонів, Компартією та Блоком Литвина проект закону «Про мови в Україні», «спрямований на запровадження в Україні режиму тотальної русифікації».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>