Останній рейс «соціального»

13.10.2010
Останній рейс «соціального»

Трагедія сталася вчора о 9–й годині ранку на 116–му кілометрі залізничного перегону «Нікополь—Марганець». Пасажирський автобус «Еталон», що належить приватному підприємцеві, на регульованому переїзді потрапив під маневровий локомотив, який протягнув його добрi три сотні метрів. Машина буквально перетворилася на місиво. Найстрашніше, що в автобусі перебувало близько півсотні людей — він був набитий битком. Упродовж кількох годин учора кількість загиблих збільшувалася iз вражаючою швидкістю, зрештою зупинившись на позначці «41». Ще десятеро пасажирів потрапили до Центральної міської лікарні. Троє з них — у дуже важкому стані. Отож їх терміново відправили до Дніпропетровська.

На місці трагедії загинув і 56–річний водій Микола Гречко. За однією з версій розвитку подій, керована ним машина заглохла на залізничному переїзді. За іншими даними, водієві засліпило очі сонце так, що він не помітив маневрового локомотива. Водночас речник Міністерства внутрішніх справ Дмитро Андреєв учора повідомив, що водій перед переїздом автобус зупинив, навіть перекурив, а потім рушив, незважаючи на заборонний сигнал світлофора. «Автобус стояв на залізничному переїзді, й був заборонний сигнал. Зі слів диспетчера, який був у цей час на переїзді, з незрозумілих причин автобус, уже коли потяг під’їжджав, виїхав на переїзд і при спробі переключення передач заглох», — розповів він.

Як запевняють у прес–службі Придніпровської залізниці, автоматична сигналізація на цьому переїзді справна, отож доводиться говорити тільки про фатальну помилку водія. Що ж відбулося насправді, можуть засвідчити хіба що самі пасажири автобуса. Із сімох живих тільки двоє залишалися при свiдомостi, однак у марганецькій лікарні поспілкуватися з ними наразі не дозволяють.

Автобус перевозив пасажирів до Марганця з робітничого мікрорайону міста Городище і був так званим соціальним, тобто розрахованим на доставку малозабезпечених категорій населення. І справді, серед загиблих і потерпілих його вчорашніх пасажирів переважна більшість — пенсіонери. Хоча є серед них — це вже точно — і троє дітей. Зокрема, 7–річний Денис Чепурний, який загинув разом iз мамою.

Цього ж дня в Дніпропетровську перебував iз робочим візитом і Президент Віктор Янукович. Його літак приземлився в обласному центрі трохи пізніше, ніж за годину після того, як у Марганці сталася біда. Віце–прем’єр Андрій Клюєв, що прибув до Дніпропетровська разом iз Президентом, відразу вирушив до міста гірників, де по гарячих слідах провів прес–конференцію. Він повідомив, яку допомогу буде надано рідним та близьким загиблих, та про заходи, що вживають для врятування життів поранених: «Управлiнню охорони здоров’я в Днiпропетровськiй областi доручено забезпечити усiм необхiдним постраждалих в аварiї — лiками, каретами швидкої допомоги i реанiмацiйним обладнанням». Пізніше до Марганця прибув і сам Президент.

Прем’єр–міністр Микола Азаров після трагедії дав доручення міністру внутрішніх справ Анатолію Могильову та міністру транспорту Костянтину Єфименку розробити програму з упередження аварій на залізничних переїздах. Також вiн наголосив на необхідності підвищення вимог до кваліфікації, фізичного, психологічного стану водіїв, які виконують пасажирські перевезення. Отож варто очікувати широкомасштабних оргвисновків. Не­зважаючи на те, що саме буде названо головною причиною трагедії.

Сьогодні в Україні оголошено день жалоби за жертвами марганецької катастрофи. Уряд виділив по 100 тисяч гривень родинам загиблих.

За фактом аварiї прокуратура Днiпропетровської областi порушила кримiнальну справу, крiм того, планується провести перевiрку всiх автотранспортних пiдприємств в Українi.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>