Хижак–панібрат

12.10.2010
Хижак–панібрат

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Випадок iз донецьким вовком і досі не знають, як назвати — чи трагічним, чи комічним. Днями на одній із галявин поблизу мікрорайону «Червоний пахар» i «Дурної балки», що в Куйбишевському районі Донецька, мирно паслися кози, а біля них так само мирно дрімала їхня господиня. І тут невідь– звідки біля її годованців з’явився вовк. Протерши очі, перелякана бабуся переконалася, що не спить і що вовк зовсім не казковий. Сіроманець, не звертаючи уваги на людину, взявся «приручати» домашню скотину. Кози порозбігалися, а ось козлові, який був прив’язаний до прикорня, пощастило менше. Чимало довелося бідоласі намотати кіл, поки на гвалт не прибігли сусіди з вилами й рогачами (майже як у відомій казці) й не відбили рогатого від непроханого гостя.

Учасники зовсім не казкового дійства негайно викликали еменесників і міліціонерів, а ті, у свою чергу, залучили до ловів працівників комунального підприємства «Тварини у місті».

«Коли повідомили, що за п’ять кілометрів від центру мільйонного Донецька гуляє вовк, я спочатку сприйняв це за жарт», — зізнається директор КП Євген Гринчук. — Але коли сумніви розвіялися, то постала дилема: чи приспати непередбачуваного хижака, чи вбити. Тому, їдучи на облаву, приготували і шприцимент, і рушниці. Однак, прибувши на місце, зясувалося, що вовк майже ручний. Сірого взяли з допомогою стандартної петлі».

Сіроманця поселили у притулку поруч із собаками. Таке сусідство не припало до душі ні вовку, ні собакам. За свідченням комунальників, щоб якось розвіяти сум, сіроманець вив, а це не дуже подобалося його новим сусідам.

Провивши в ув’язненні кілька днів, вільнолюбива тварина перегризла металеву сітку й утекла. Тим часом знайшлася господиня прирученого хижака. Мешканка Ленінського району, яка проживає у власному будинку, підтвердила, що вовк дійсно домашній. Утік iз дому, коли господарі з необережності забули зачинити двері будинку. Його жінці подарували ще маленьким вовченям, тож цивілізація для хижака була явищем звичним. А напад на кіз для одомашненого сіроманця був, швидше, грою, аніж полюванням. «Вовк боїться машин і шуму й довго самостійно не «протягне», адже добувати самотужки їжу не навчений», — бідкалася господарка сірого.

Поруч розташований Донецький металургійний завод і всі сподiвалися, що сірий далеко не піде. Як стало відомо «УМ», пошуки блудного вовка завершилися успіхом. 60–кілограмового втікача знайшли співробітники комунальної служби й повернули його господарям.