Воїни без світла

12.10.2010

Юлія Тимошенко пообіцяла провести профілактичні бесіди з народними депутатами, які під час останніх голосувань у Верховній Раді проявили одностайність із фракціями більшості. Зокрема, йдеться про те, що минулого тижня БЮТівські «грошові мішки» Таріел Васадзе, Олександр Буряк, Микола Баграєв та Сергій Осика проголосували за зміни до закону про Кабінет Міністрів. «Ви добре знаєте, що сьогодні людей і гнуть, і ламають, і репресують, і проти них порушують кримінальні справи. Можливо, четверо цих людей просто не витримали. Ми обов’язково будемо це питання розбирати на засіданні фракції», — сказала Тимошенко в інтерв’ю «5–му каналу». Лідерка висловила думку, що її команда, «яка пройшла вже певний етап очистки», стає «більш монолітною і більш ефективною».

Поки одні діячі чекають розмов із Тимошенко, за деякими БЮТівцями вже й слід охолов. Якщо раніше фракція БЮТ у парламенті вигнала 28 «відщепенців», котрі схилилися до провладної коаліції, то тепер і партія «Батьківщина» виключила зі своїх лав Богдана Губського (Юліє Володимирівно, тільки не кажіть, що вас про нього не попереджали!). При цьому пані Тимошенко не погоджується з думкою, що прийом Губського у БЮТ був помилкою. «Це дискусійне питання: чи вважати помилкою довіру до людей, — зазначила Тимошенко в інтерв’ю «Дзеркалу тижня». — Губський прийшов до нас не в найлегший час, він пережив із нами два складні етапи опозиційної боротьби. Коли в 2007–му необхідно було добровільно скласти мандат для проведення дострокових виборів, він зробив це, не вагаючись. Хоча на той час 26 осіб нашої фракції похитнулися, перейшли в Партію регіонів, непогано на цьому заробивши», — каже Тимошенко.

Хоча варто уточнити, що Губський прибіг до Тимошенко не в роки опозиційної діяльності, а на хвилі Помаранчевої революції, коли кон’юнктура влади була очевидною. Юлія Володимирівна стала Прем’єром, потім — ще раз, а в земельного магната Губського, треба думати, були «не найлегші часи».

Тимошенко вважає, що останні пертурбації переплавлять її політичну силу «з крихкого чавуну на булатну сталь». «Якщо в когось виявився особистий інтерес працювати з владою, змінивши при цьому політичну орієнтацію, а заодно і незручні сьогодні принципи, це його вибір. Я дала шанс кожному», — пояснює ЮВТ. Якщо так — не дивно, чому в кількох областях і районах утворюється по два виборчі списки партії «Батьківщина».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Партію «Батьківщина» зняли з виборів у Чорнобаївському та Золотоніському районах Черкаської області. Про це заявив один із лідерів БЮТ, віце–спікер парламенту Микола Томенко, який родом із Чорнобаївщини. Хоча при ближчому з’ясуванні ситуація у двох районах Черкащини не є такою однозначною. Як повідомили в обласній організації партії, у Золотоніському районі було рішення суду, який рекомендував ТВК не реєструвати список «Батьківщини» через порушення під час проведення районної конференції, однак комісія не взяла судову постанову до відома, і списки партії зареєстрували. А в Чорнобаївському районі рішення районної ТВК про відмову реєстрації списків «Батьківщини» оскаржували в обласній виборчій комісії.