Вокзал на кістках

07.10.2010

Завдяки проекту Євро–2012 українці отримали шанс справді наблизитися до такої неприступної Європи. «У Донецьку буде найкращий в Україні залізничний вокзал», — пообіцяв начальник станції «Донецьк» Микола Шмундир. Нині біля центрального корпусу вокзалу триває будівництво нового вокзального комплексу, зокрема, вже готовий фундамент приміського вокзалу. «Цей вокзал будували після війни наші діди, і ми нічого не будемо змінювати. Ми збережемо первозданний вигляд без змін: iз ліпниною, узорами, архітектурою», — зазначив начальник станції.

За реконструкцію залізничного вокзалу у Донецьку взялися справді серйозно. Для цього вперше за останні 80 років розділили рухи пасажирських і вантажних поїздів, пустивши «товарняки» окремою гілкою в обхід існуючого вокзалу.

Але не обійшлося без сюрпризів. При будівництві нового корпусу під час земляних робіт у котловані будівельники відкопали людські рештки. Разом із кістками й черепами були знайдені жетони солдатів вермахту. Річ у тім, що залізничний вокзал у Донецьку побудовано на місці братської могили, в якій були поховані жертви Другої світової війни. У вересні 1943 року район Сталінського залізничного вокзалу часто бомбили. Потім уцілілі трупи збирали й ховали в одній могилі, ствер­джують місцеві краєзнавці.

«Це поховання вересня 1943 року. Після бойових дій тут поховали вбитих і місцевих жителів, і солдатів — як червоноармійців, так і солдатів вермахту», — розповідає член комісії з увічнення пам’яті жертв війни і політичних репресій Анатолій Дермайнер.

За неофіційною інформацією, знайдені рештки спочатку складали в гаражі лінійного відділу міліції, а потім відправили на судово–медичну експертизу. «Оскільки їх було виявлено дуже багато, то з місця знахідки вони були доставлені в транспортній упаковці. Нинi триває сортування і визначення кількості загиблих», — каже лікар судово–медичної експертизи Геннадій Дєткін.

За словами фахівців, які займаються увічненням пам’яті загиблих, якщо виявиться, що знайдені рештки належать радянським воїнам, — їх перепоховають в Україні, якщо ж іноземним солдатам — ймовірно, відправлять на батьківщину.

Будівельні роботи на місці жахливої знахідки наразі ведуться, але фахівці припускають, що ці відголоски війни можуть бути далеко не останніми. Будівельників попередили, щоб у разі виявлення нових «знахідок» терміново повідомляли в міліцію. «Бо існує небезпека наткнутися не лише на реш­тки людей, а й на більш небезпечні речі, адже на залізничному вокзалі могли­ зберігатися боєприпаси», — пояснив заступник начальника лінійного відділу міліції на станції Донецьк Олександр Карамян.