Козаків підгодує Захід

07.10.2010
Козаків підгодує Захід

Західні області забезпечать Запоріжжя дешевими овочами та крупами. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО)

Тенденцію зростання цін на товари продовольчої групи в області не зупинила навіть дефляція, декларована Кабміном упродовж кількох місяців. Про це заявив на засіданні робочої групи з питань ціноутворення заступник голови Запорізької облдержадміністрації Геннадій Фукс, констатувавши «надто низьке — 16–те — місце регіону з даної проблеми».

Нагального втручання місцевої влади потребує стан справ на ринку передусім плодоовочевої продукції, зробили висновок посадовці. Куплену в сільгоспвиробника продукцію оптовик перепродує зазвичай iз націнкою до 10 відсотків, однак кінцевий споживач сплачує уже вдвічі дорожче, ніж одержує виробник: «А за деякі продукти мешканці Запоріжжя змушені сплачувати навіть більше», — обурено аналізує ситуацію ціноутворенням пан Фукс.

До шести–семи гривень за кілограм подорожчала в регіоні й картопля, тоді як, скажімо, на Тернопіллі, розповіла кореспонденту «УМ» по телефону мешканка міста Кременець, журналістка Олена Хилюк, «другий хліб» обходиться споживачам удвічі дешевше. Ось очільник козацького краю Борис Петров і звернувся до своїх колег iз західних та північних регіонів iз проханням доставити на ринки Запорізької області якомога більше картоплі, а також круп і цукру, який продукують у «бурякових областях» тамтешні заводи. Аби мінімізувати транспорт­ні затрати виробників і підприємців, місцева влада Запоріжжя повідомила про низку пільг для «годувальників» з українського Заходу (з них, приміром, не стягуватимуть ринковий збір; приваблює потенційних реалізаторів і варіант залучення на вигідних умовах транспорту промислових гігантів Запоріжжя).

Фахівці прогнозують, що в жовтні, на відміну від попереднього входження регіону в зимовий період, ціни на картоплю принаймні не зростуть, а в умовах масового завезення «другий хліб» навіть подешевшає. Перші вантажівки з дефіцитною для козацького краю продукцією вже надійшли з Житомирщини.