«Аморальна контрреформація»

07.10.2010
«Аморальна контрреформація»

Віктор Ющенко не вірить у дострокові вибори. (Фото з сайту razom.org.ua.)

Голова партії «Наша Україна» Віктор Ющенко вважає, що рішення Конституційного Суду про скасування політреформи–2004 було «аморальним, неконституційним і незаконним». «Пройшло п’ять років чинності Конституції, сформовані інститути влади, правові відносини, і цьому не можна дати зворотного ходу», — сказав третій Президент України в інтерв’ю «5–му каналу». Ющенко зауважив, що КС не міг скасовувати закон про внесення змін до Конституції, бо його, закону, не існує: він уже є тілом Конституції.

Попри це, лідер «НУ» вважає, що ревізію Конституції зупинити навряд чи вдасться. «Немає сьогодні таких механізмів, які б дозволили сказати: давайте ми щось у парламенті або за парламентом зробимо, щоб, наприклад, скасувати рішення КС», — каже Ющенко. Колишній Президент вважає, що виправити ситуацію можна лише після наступних виборів, «через формування влади і заходження у простір влади демократичних сил і нових політиків». При цьому він висловив сумнів, що за нинішніх умов можливі дострокові вибори.

Екс–глава держави зазначає, що ще в 2004 році усвідомлював: кілька новел законопроекту №2222 не пройшли через повторний висновок Конституційного Суду, тобто приймалися із порушенням процедури. «У складних умовах зміни до Конституції проводила Партія регіонів, очолювана Віктором Януковичем, СДПУ(о), яку представляли Леонід Кравчук та Віктор Медведчук, Володимир Литвин зі своєю Народною партією, Трудова партія (мається на увазі «Трудова Україна». — Ред.) й комуністи. Це провідники політичної реформи 2004 року, і вони наполягали на цій реформі», — нагадав Ющенко. Нині ж, коли змінилася політична кон’юнктура, апологети реформи–2004 зайняли іншу позицію і почали вбивати своє дітище.

Віктор Ющенко вважає, що головною причиною конституційних змін у 2004 році було намагання забрати повноваження у сторони, яка вигравала президентські вибори. «Мої політичні опоненти, розуміючи, що програли вибори, мали на меті скоротити повноваження Президента. Переді мною ж стояло завдання знайти систему правових компромісів, щоб не допустити громадянської війни», — констатував Ющенко. Він нагадав, що як депутат сам не голосував за конституційну реформу.

 

ДО РЕЧІ

 

Віктор Ющенко не виключає, що партія «Наша Україна» сформує в парламенті власну фракцію. «Ми сьогодні працюємо над тим, щоб консолідувати політиків, які є народними депутатами в парламенті і належать до «Нашої України», хоча не тільки... Безумовно, бажання є», — сказав Ющенко «5–му каналу».