Люди гинуть за метал

Люди гинуть за метал

В Угорщині сталася велика екологічна катастрофа. У ніч із понеділка на вівторок на алюмінієвому комбінаті поблизу міста Веспрем, що за 50 км від озера Балатон, прорвало резервуар із так званим червоним шламом — надзвичайно токсичним відходом виробництва алюмінію. Червона від окисленого заліза болотиста субстанція залила села Колонтар, Девечер та Шомловашархель за 150 км вiд Будапешта й потекла в напрямку інших населених пунктів, з яких учора екстрено евакуювали мешканців.

Від «шнобелівських» жаб до двовимірного майбутнього

Від «шнобелівських» жаб до двовимірного майбутнього

Нобелівський тиждень триває: вчора Шведська королівська академія наук оголосила лауреатів премії у галузі фізики. «Нобеля–2010» у цій категорії здобули двоє вчених російського походження — нині громадянин Нідерландів Андре (Андрій) Гейм та Костянтин Новосьолов, що має подвійне громадянство Росії й Великої Британії. Науковців із Манчестерського університету (Англія) відзначено «за новаторські експерименти, які стосуються двовимірного матеріалу графену». Премію в розмірі 10 мільйонів шведських крон (близько 1,5 мільйона доларів США) лауреати розділять порівну.

Рахували рибу з раком

Рахували рибу з раком

Перший в історії глобальний перепис морського життя, який стартував 2000 року, добіг кінця. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, у результаті масштабного проекту до реєстру внесено понад 250 тисяч мешканців Світового океану. Науковцям вдалося ідентифікувати близько шести тисяч нових морських видів, з яких 1,2 тисячі досі не були описані. У програмі «Перепис морського життя», вартість якої становила 650 мільйонів доларів, було задіяно понад 2,7 тисячі фахівців із 80 країн світу, які загалом здійснили 540 наукових експедицій та провели в морі дев’ять тисяч днів.

Всі статті рубрики