Жіночий інтелект — не музейна рідкість

05.10.2010
Жіночий інтелект — не музейна рідкість

Раціоналізаторська жилка чи талант винахідника, всупереч чоловічій уяві про інтелект прекрасної половини людства, можуть прокинутися і в жінці. Особливо коли їй вкрай потрібна річ, яку досі не вигадали мужчини. Саме таке враження залишила по собі виставка, що триває в Харківському національному університеті імені В. Каразіна завдяки ентузіазму співробітників посольства Швеції в Україні та Національного музею науки і техніки Стокгольма.

 

Ви не бачили атом? Побачите!

Можливо, і Перніла Муландер та Анна Кристенсон ніколи і не поповнили б лави раціоналізаторів, якби одна з цих жінок не була матір’ю незрячого хлопчика. Малий попри всі старання вчительки хімії не зміг збагнути тонкощів будови атома, що й змусило щиросердних винахідниць створити його видиму навчальну модель. З допомогою останньої тепер можна не тільки побачити фундаментальну часточку невидимої матерії, а й запросто доторкнутися до її нейтронів iз протонами. Від такого геніально простого посібника не відмовилася б жодна школа.

А взагалі бажання захистити своїх дітей і зробити їхнє життя більш комфортним рухає жіночою раціоналізаторською думкою з неабияким ентузіазмом. Якось син Марії–Луїзи Янсон необачно впав з велосипеда і пошкодив живіт та ребра. Жінка була настільки вражена наслідками цієї пригоди, що вигадала кермо, яке коротшає під час падіння. Зачепити його можна після цього хіба що колінами, та й то без особливих наслідків — м’які пластикові затискачі такого керма розширюють площу і пом’якшують удар. Тепер Моніка–Луїза розробляє безпечні деталі для комп’ютера, аби зменшити його негативний вплив на організм дитини. У цьому ж списку — знайомі всім дитячі підгузки і зовсім новітній пристрій, що вбиває у воді шкідливі бактерії. Останній, до речі, не відмовилася б мати жодна сім’я, оскільки проблема чистої води актуальна наразі для всієї планети. Унікальність цього приладу знову ж таки криється у природній простоті — бактерії нищить не дорога суперречовина, а звичайнісіньке сонячне проміння, що проникає до водоочисника через спеціальний пластик.

Не менш творчий ентузіазм може прокинутися в жінці ще й під впливом страху. Скажімо, вісімнадцятирічна Надя Б’єрк вигадала захисну пряжку проти зґвалтування після того, як у її рідному містечку несподівано з’явився злісний маніяк. Винахід дивує своєю простотою і водночас надійністю. Прикріпивши таку бляшку на звичайнісінький пасок для брюк, можна на деякий час вивести нападника з рівноваги, оскільки розчепити її без знання спеціального секрету дуже складно. І поки бузувір ламатиме собі голову над тим, як упоратися з цією проблемою, у жертви з’являється реальний шанс покликати на допомогу або вдарити його чимось важким по голові. Юна винахідниця вже отримала на свою адресу чимало вдячних листів від дівчат та жінок, яким її пристрій буквально врятував життя.

Багато вiдомих пристроїв винайшли жiнки

Серед представлених на виставці експонатів є й такі, яким позаздрили б і титуловані винахідники сильної половини людства. Мало хто знає про те, що «вмінню» мобільного телефону відправляти номер одразу повним пакетом цифр людство повинно завдячити шведці Лайлі Улгрен. Саме вона ще в 70–х роках минулого століття придумала, як зробити так, аби відпала необхідність натискати на кожну клавішу слухавки впродовж 15 секунд. Тепер пані Улгрен уже сімдесят років, але про її внесок у розвиток технічного прогресу пам’ятають і досі. Минулого року вона отримала за свій винахід досить велику грошову винагороду, ставши першою жінкою–новатором, яка удостоїлася такої премії.

До речі, вік не може стати перешкодою, якщо жінці заманеться раціоналізаторством полегшити собі життя. Наприк­лад, 85–річній Елізабет Ліндстед украй набридло спостерігати за тим, як її онуки швидко пересуваються у просторі, і вона вигадала такий собі скутер для шопінгу. Це — звичайнісінький дитячий самокат, але «дорослого» розміру й на трьох коліщатах. Під кермом для зручності винахідниця прикріпила ще й корзину, куди складають куплений товар. Бiльше того, кмітлива бабуся придумала і механізм, який дозволяє складати самокат у транспорті та ліфті.

Усього на виставці можна побачити близько 60 експонатів, кожен із яких дивує одночасно своєю простотою й унікальністю. Ідея зібрати їх у рамках спільного проекту належить співробітниці стокгольмського Технічного музею Осі Ліндберг. «Ми якось вирішили передивитися всю музейну колекцію і зрозуміли, що у нас немає стенду, який би представляв життя жінок, — каже вона. — Коли ж порахували винаходи, зроблені саме жіночою половиною людства, то знайшлося аж 73 предмети. Усі вони були вже добре відомі, але ніхто не знав, що їх винайшли саме жінки. Тоді й виникла ідея підготувати спеціальну пересувну виставку, яку ми впродовж двох років демонструватимемо у багатьох країнах світу».

Організатори заходу впевнені, що їхня ідея неодмінно надихне талановите жіноцтво на новаторськi пошуки.