Мова як остання барикада. Чи перша?

Мова як остання барикада. Чи перша?

По дорозі на мітинг у метро читаю новий роман Ірванця «Хвороба Лібенкрафта» — депресивне чтиво про тоталітарний режим. На виході з метро потрапляє на очі школярик у піджаку і вишиванці. По Інститутській німецькі старшокласники фотографують якусь облуплену стіну, а на Садовій під Кабміном — мертвого голуба. Надворі XXI століття — я йду боротися за українську мову. Я в маразмі чи Азаров з Януковичем у маразмі? Ми всі граємо в п’єсі Беккета? Мені це сниться на двадцятому році незалежності?

Гайки закрутили вдвічі

Гайки закрутили вдвічі

Із часу вступу Віктора Януковича на посаду Президента України кількість громадян, які відчувають утиски свободи слова, збільшилася вдвічі. Такі висновки соціологічного опитування, проведеного компанією «Рейтинг» у вересні цього року.

Вибачте, рідні, — вибори

Вибачте, рідні, — вибори

Двадцять суден, які нині стоять біля причальних стін вітчизняних портів, схоже, залишаться там надовго. Як заявив на Ялтинському саміті віце–прем’єр Борис Колесников, рішення про квотування збіжжя мають ухвалити з дня на день. Причому влада прагне зробити процес виділення дозволів прозорим — і квоти на вивезення збіжжя мають намір видавати на аукціоні. І цю ідею, за словами Колесникова, попередньо схвалив Прем’єр–міністр Микола Азаров.

У сирі сила!

У сирі сила!

Із цієї п’ятниці по неділю у Львові відбудеться свято, цілком позбавлене політичного присмаку — Свято сиру та вина. За новою міською традицією, проведуть гастрономічний «фест» на площі Ринок. Основною стравою буде різноманітний сир, якого на Галичині виробляють чимало, і відповідно, вино. Сир постачатимуть не лише великі підприємства, а й приватнi сировари. Так само, крім «казенного вина», буде продукція «домашніх» виноробів. Щоправда, як обіцяють організатори, на ярмарку буде не лише «поїдання з запиванням», а й безліч різної «фольклорної автентики».

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Сховався «на відмінно»

Сховався «на відмінно»

Маленький Дмитрик відтепер може вважати себе абсолютним чемпіоном гри у схованки. Більше півтори тисячі людей на чолі з начальником Головного управління Міністерства внутрішніх справ у місті Києві, генерал–лейтенантом міліції Олексієм Крикуном 15 годин шукали його в лісі під Києвом.

Буде де «залізних коней» прив’язати

Буде де «залізних коней» прив’язати

Ініціативна група «Міські ідеї» до початку зими обіцяє частково вирішити одну з головних проблем столичного велотранспорту — відсутність місць паркування «двоколісних друзів». Для цього організація оголосила конкурс для архітекторів та дизайнерів на кращий проект велопарковки. Активісти обіцяють до кінця осені реалізувати творчий задум переможця і встановити його оригінальну конструкцію у Золотоворітському сквері.

Хто у вольєрі господар?

Хто у вольєрі господар?

Суботня вистава у Львівському державному цирку мало не закінчилася трагедією. Все сталося після того, як після антракту навколо арени цирку встановили захисні сітки і вивели дресированих африканських левів, номер з якими анонсувався як «родзинка» розважальної програми мандрівного цирку «Браво». Вже на виході, стверджують свідки інциденту, тварини поводилися нервово і доволі агресивно. Однак дресирувальник харків’янин Олексій Пінко все ж ризикнув почати виступ і ледь не поплатився за це життям. Під час виконання другого трюку леви накинулися на чоловіка і почали шматувати. Свідками кривавого видовища стало близько 600 глядачів, з яких більшість — діти.

Не замерзнемо

Не замерзнемо

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

4 жовтня розпочався перший етап підключення до опалення дитячих садків, інтернатів, шкіл і загальноосвітніх закладів за заявками їхнiх керівників. Утім на момент підготовки матеріалу, як впевнилась кореспондент «УМ», ще не підключили до опалення деякі дитячі заклади, зокрема, будинок «Малятко», лікарню швидкої медичної допомоги. Попри це чиновники заспокоюють — усіх підключать. «Підготовка пройшла без збоїв, спокійніше, порівняно з минулим роком, — запевнив на вчорашній прес–конференції заступник начальника Головного управління житлового господарства КМДА Олександр Голеня. — До 15 вересня всі системи були наповнені водою, до 25 вересня будинки отримали паспорти готовності. Нині завершуються роботи з утеплення фасадів будинків, ремонту покрівель, ладнають, де це вважається за потрібне, вікна та двері. На ці цілі з міського бюджету виділено 77 мільйонів гривень».

Всі статті рубрики