Отрута чекає попутного вітру

29.09.2010

Совдепівський «рай» залишив Україні багату спадщину — міжгосподарські і навіть міжрайонні склади зберігання різноманітних фунгіцидів, пестицидів й іншої хімії донині є об’єктом посиленої уваги екологів. У регіоні одна з таких найпроблемніших «оаз» — колишня хімічна база ВАТ «Василівський Агрос», що неподалік села Мала Білозерка, нагадує управління у справах преси та інформації Запорізької облдержадміністрації. Тут донині зберігається кількасот тонн давно непридатних для застосування отрутохімікатів. Та й «зберігається» — гучно сказано, позаяк складські приміщення зазвичай без вікон, дверей, іноді — й дахів, і тут «витанцьовують» вітри, розносячи повітрям шкідливу бридоту, струменять до водойм і колодязів післягрозові потоки, «збагатившись» небезпечними інгредієнтами.

Упродовж останніх півтора десятка років вирішити цю проблему обіцяли попередні «губернатори» — В’ячеслав Похвальський і Володимир Куратченко, Євген Карташов, Олексій Кучеренко та Євген Червоненко. Однак лише нинішній очільник області Борис Петров, схоже, зрушив проблему з мертвої точки. Він каже, що «вже підготовлено до вивезення з бази «Василівського Агросу» 145 тонн отрутохімікатів. Усього ж поточного року область позбудеться майже півтисячі тонн небезпечних засобів агрозахисту. Цю роботу досить активно ми проводимо також у Розівському і Михайлівському районах».

Голова Василівської райдержадміністрації Сергій Грачов запевняє, що спричинене відсутністю фінансування ризиковане зберігання агрохімікатів (давно знятих з виробництва і заборонених для використання) таки кане в Лету. Завдяки домовленостям iз поляками. Тільки–но клімат і температурний режим стануть оптимальними — усі залишки хімічних засобів захисту рослин з–під Малої Білозерки будуть експортовані для знешкодження на спеціалізованому підприємстві SARPI Dabrova Gornicza Sp.Zoo.

«Цьогоріч проблему буде знято, — певен Борис Петров. — Однак тільки для василівців. Бо ж поляки знешкодять лише частину хімзасобів, і в області залишиться ще близько семисот тонн цієї отрути. Роботи вистачить на рік–півтора. Екологічне оздоровлення регіону залишаємо пріоритетним завданням і будемо спільно з обласною і районними радами «розчищати» джерела фінансування».