Крим камуфляжний

25.09.2010
Крим камуфляжний

Під час навчання на Ангарському полігоні. (Фото автора.)

Це тільки цивільні наразі можуть повною мірою оцінити всі його принади. Місцевим же і приїжджим військовим досі не дають це зробити навчання «Взаємодія–2010», які, до слова, і розпочалися в Криму, на його найбільшому полігоні «Опук», висадкою морських піхотинців. «Чорні берети» тоді не тільки добре показали себе у навчальному бою, зокрема при десантуванні з корабля, літака і гелікоптерів, а й безпомилково діяли у «позаштатній» ситуації на «десантнику» «Кіровоград», реально надавши першу медичну допомогу одному з поранених моряків.

Позавчора цю бойову естафету продовжили матроси й офіцери 36–ї бригади берегової оборони флоту на Ангарському полігоні поблизу селища Перевальне. На схилах мальовничого плато Калан–Баїр уперше за останні сім років вони провели своє батальйонне тактичне навчання з бойовою стрільбою, свідком якого був і кореспондент «УМ». Навчання було видовищним і динамічним, бо піхотинці разом iз танкістами, артилеристами, зенітниками не тільки вражали мішені з місця і з ходу, а й змінювали позиції, здійснили 12–кілометровий комбінований марш в умовах гірської місцевості. Причому за важелями і штурвалами бойових машин знаходилося чимало хлопців, яких призвали до війська тільки у травні. Проте жодного серйозного порушення, поломки техніки вони не допустили.

Водночас, як відомо, на іншому кримському полігоні, «Чауда» (заняття там продовжуються й досі), в рамках усе тієї ж «Взаємодії–2010», увесь кошторис якої складає понад 70 мільйонів гривень, практичні стрільби виконали розрахунки зенітно–ракетних комплексів «Бук–М1» та С–300. Протягом дня було випущено 10 ракет по 5 мішенях, роль яких виконували безпілотні літальні апарати ВР–3 «Рейс». За словами міністра оборони Михайла Єжеля, який особисто спостерігав за перебігом стрільб, усі мішені були вражені.