Від вітру з Північного моря стає тепліше

Від вітру з Північного моря стає тепліше

Позавчора британський міністр енергетики Кріс Хун офіційно ввів у експлуатацію найбільший у свiті вітропарк, який знаходиться в морі, біля узбережжя англійського графства Кент, повідомляє Бі–Бі–Сі. Він збудований шведською енергетичною компанією Vattenfall, яка запевняє, що 100 турбін цього комплексу в змозi забезпечувати електричною енергією 200 тис. житлових будинків. Будівництво вітропарку вартістю один мільярд доларів розпочалося два роки тому і було закінчено в червні цього року. Вітротурбіни, висотою 115 метрів кожна, розташовані на території 35 квадратних кілометрів і в ясний день їх видно з берега.

Нерiшучий путчист

Нерiшучий путчист

Учора в Центральній клінічній лікарні Москви помер від важкої хвороби легень, лідер ГКЧП та головний ідеолог серпневого державного заколоту 1991 року Геннадій Янаєв. Про смерть Янаєва, яка настала на 74–му році життя, повідомив у прямому ефірі радіостанції «Ехо Москви» його колишній колега по путчу Руслан Хасбулатов.

Осама бен Ладен втрачає рейтинги

Осама бен Ладен втрачає рейтинги

Західні спецслужби мобiлiзували зусилля з метою спіймати чи ліквідувати Анвара аль–Авлакі, який отримав статус «терориста номер один світу», повідомляє ІТАР–ТАКС. За оцінками фахівців, на сьогоднi він становить більшу загрозу, ніж Осама бен Ладен, який після терактів 11 вересня 2001 року змушений був відійти від активної діяльності як через поганий стан здоров’я, так і заради збереження власного життя. Інформовані європейські джерела повідомляють, що 39–річного єменця Анвара аль–Авлакі внесено в оновлений ЦРУ США список осіб, які підлягають негайній ліквідації, оскільки становить терористичну загрозу для світу.

Мікаель Борг–Хансен: В Україні все–таки є демократія

Мікаель Борг–Хансен: В Україні все–таки є демократія

Коли заходить мова про досягнення західноєвропейського соціалізму, зазвичай як зразок називають «шведську модель», що відзначається і високим рівнем соціальної захищеності громадян, і стабільністю держави, яку не стрясають суспільні катаклізми. Щоправда, в самій назві є певна несправедливість, бо точніше було б назвати цей феномен «данською моделлю». Саме Данія вперше реалізувала її на практиці, досягнувши високих стандартів життя (за словами знайомих данців, зараз до середнього класу у них зараховується близько шістдесяти відсотків населення). А якщо взяти до уваги, що країна бідна на корисні копалини та іншу сировину, то все це, насамперед, досягнуто завдяки працьовитим рукам жителів.

Про співробітництво Данії та України, яке розвивається дедалі активніше, та про інші актуальні сторони міжнародної політики ми розмовляємо з послом Королівства Данії в Україні Мікаелем Борг­Хансеном

Швейцарія — жіночого роду

Швейцарія — жіночого роду

Днями у Федеральних зборах (парламенті) Швейцарії відбулися довибори двох членів уряду країни замість двох вибулих: після багатьох років перебування у складі уряду заяви про відставку написали міністр транспорту Моріц Лоєнбергер та міністр фінансів Ханс–Рудольф Мерц. Кадидатури нових міністрів мають право подавати всі представлені в парламенті політичні партії, а переможець визначається шляхом таємного голосування. Але не все так просто, бо, відповідно до запровадженої з 2003 року так званої «магічної формули», у складі уряду повинні бути пропорційно представлені всі парламентські політичні партії та всі регіони країни. Тому вибір кандидатів на посаду міністра є дуже складною справою.

Всі статті рубрики