Один для всіх

Один для всіх

Проблему з видачею громадянам внутрішніх паспортів, яка виникла в липні цього року, досі не вирішено. Через дефіцит бланків тисячі українців не можуть отримати документ на руки і таким чином реалізувати свої права. Зокрема на Тернопільщині, як повідомляють місцеві правоохоронці, на отримання паспортів чекають майже 5 тисяч громадян. «Насамперед порушуються соціальні права українців. Громадянин без паспорта не може розраховувати на медичне обслуговування, отримати соціальну допомогу чи пенсію без посвідчення громадянина у такій ситуації також практично неможливо. Крім того, обмежується свобода пересування, адже міліція має право, наприклад, з метою встановлення особи затримувати будь–кого, хто не має при собі посвідчення особи», — зауважив «УМ» експерт Української Гельсінської спілки з прав людини В’ячеслав Якубенко.

Під оберегом УПА і Президента

Під оберегом УПА і Президента

Греко–католицький храм Архiстратига Михаїла в селі Верин на Львівщині відзначився досить резонансним естетичним прийомом: його стіни розписали ликами сучасних політичних та релігійних діячів. На стінах святині у молитві спільно схилили голови перед Дівою Марією та маленьким Ісусом воїни УПА, нинішній Папа Римський Бенедикт XVI та найбільш улюблений українцями Іван Павло II, митрополит Андрей Шептицький та кардинал Любомир Гузар. Щоправда, резонанс виник через зображення на малюнку серед вище перелічених визначних діячів попереднього глави держави Віктора Ющенка з дружиною Катериною і сином Тарасом.

Кембридж заговорить по–нашому

Кембридж заговорить по–нашому

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Українське слово тепер лунає і на Туманному Альбіоні. Учора представники Кембриджського університету презентували перший у Західній Європі курс україністики. У найвідомішому навчальному закладі світу на постійній основі розпочинає роботу Українська програма, в рамках якої студенти зможуть вивчати українську мову та культуру.

Не воюй із народом!

Не воюй із народом!

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Нерви у львівського архітектора не витримали після останніх скандальних висловів освітнього очільника, тож пан Луців закликає міністра не ховатися за урядовими стінами й «не гавкати» з газетних шпальт, а вийти з ним на кулачний двобій. Секундантами, котрі повинні врешті зреагувати на рафіноване хамство з боку Дмитра Табачника, мали б бути Президент Віктор Янукович, спікер Володимир Литвин та Прем’єр Микола Азаров. Зрештою, бій має бути чесним і без «підстав», адже Олекса Луців — не професійний боксер чи борець. Він радше — «білий комірець», бо є лауреатом Державної премії в галузі архітектури і кандидатом економічних наук. Та й за віком 59–річний пан Луців старший за Табачника.

«Язик» в українському ЗНО

«Язик» в українському ЗНО

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник упевнено й послідовно проводить політику зросійщення української освіти. Після скасування обов’язкового державного іспиту з української мови для бакалаврів у вищій школі, очільник МОН «підтягнув» позиції російської мови своїм наступним рішенням — вона поповнила список предметів Зовнішнього незалежного оцінювання.

У пошуках літери «Ґ»

У пошуках літери «Ґ»

Група київських студентів вирішила привернути увагу до сучасного стану української мови, самотужки організувавши флешмоб «Україна українська» в центрі Києва. Організатори, прикріпивши на спину по букві українського алфавіту, розбилися на пари й пройшлися Хрещатиком, запитуючи в перехожих, чи можуть вони переказати алфавіт.

Здвиження Хреста

Здвиження Хреста

Це старовинне свято входить у 12 основних празників церковного календаря. Відзначається 27 вересня (14 вересня за старим стилем) на честь віднайдення Господнього Хреста в IV столітті та повернення його з перської неволі в VII столітті. У вересні 335 року в Єрусалимі, на Голгофі, освятили храм Господнього Воскресіння, що його збудував імператор Костянтин Великий. Наступного дня урочисто піднесли віднайдене хресне древо.

Смерть за партою

Смерть за партою

Жахлива звістка вмить облетіла село Користь. Трагедія трапилася на перерві між четвертим і п’ятим уроками. Школярі побігли в коридор, а 17–річний хлопчина встав iз–за парти і несподівано впав. Учителі одразу ж почали надавати першу невідкладну допомогу, через десять хвилин приїхала «швидка». Втім допомога медиків уже не знадобилася — серце хлопця зупинилось. «На здоров’я він не скаржився. Дитина просто впала і померла», — розповіла «УМ» мама старшокласника, який учився в одному класі з покійним. Юнака в селі характеризують спокійним, сумлінним учнем.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики