Не хлібом — сіллю

23.09.2010
Не хлібом — сіллю

Учора розпочався робочий візит Віктора Януковича до Сполучених Штатів Америки. Це вже друга поїздка В.Я. за океан за президентську каденцію. Утім, якщо минулого разу Януковича приймав Барак Обама, то впродовж цієї поїздки зустрічі Януковича будуть менш статусними.

У перший день візиту Янукович узяв участь у роботі 65–ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. Президент виступив із промовою на засіданні, присвяченому прогресу в досягненні цілей розвитку, визначених у «Декларації Тисячоліття». Сьогодні Янукович виступить у атлантичній раді США та скаже слово в рамках загальних дебатів сесії ООН.

Від минулої поїздки в Януковича могло скластися приємне враження. Зокрема, після спілкування з українською діаспорою. Але тепер гаранта чекав холодний прийом: українська діаспора, обурена політикою Банкової, підготувала у Нью–Йорку акції протесту. Вчора там проводили маніфестацію під гаслом «Янукович! Україна не продається!». Учасники мали мету привернути увагу світової громадськості до тривожних ознак втрати незалежності.

Українська діаспора в Америці прагне продемонструвати світові, що «політика Януковича на посаді Президента ставить під загрозу національну ідентичність і суверенітет України як держави», повідомила агенція УНІАН. Зокрема, українці обурені наступом на свободу слова, узурпацією судової влади, антиконституційним продовженням строків базування Чорноморського флоту Р, а також тим, що Президент не вважає Голодомор геноцидом.

До речі, українська влада та американське посольство буцімто намагалися вплинути на те, аби акції протесту не було. «Очевидно, що Президент Янукович не хоче бачити під час свого приїзду демонстрації українців під представництвом, — розповів колишній голова Українського конгресового комітету Америки Аскольд Лозинський. — У цій справі до мене минулого тижня дзвонив навіть сам посол України, розпитуючи, як можна скасувати цю маніфестацію. Я сказав наступне: щоб скасувати цю маніфестацію, треба, щоб принаймні Президент зробив якийсь жест, позитивний жест зі свого боку, щоб показати, що він до певної міри змінює курс своєї політики». В інтерв’ю Бі–Бі–Сі Лозинський сказав, що такими жестами можуть бути відставка міністра освіти Дмитра Табачника, звільнення голови Інституту національної пам’яті Валерія Солдатенка або зміна позиції щодо Голодомору. Аскольд Лозинський також назвав нещирим лист Януковича до діаспори, хоч там і були «гарні слова».

Нагадаємо, під час недавнього візиту Януковича в Німеччину там теж проводили акцію протесту.