ХРОНІКА

ХРОНІКА

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

По визнання — у дальню даль

По визнання — у дальню даль

Попри те, що шахи, як і інші розумові види спорту, не входять до програми традиційних Олімпійських ігор, майстри цієї стародавньої гри також не обділяють себе званнями олімпійця. Вони проводять свої Олімпіади, щоправда, на відміну від традиційних ігор, збираються вдвічі частіше — раз на два роки. Цього разу 39–ту Олімпіаду Міжнародна федерація шахів (ФІДЕ) організувала на півночі Тюменської області Росії — в Ханти–Мансійську. Причина заїзду в такі місця банальна — фінанси. Головним спонсором турніру виступає промисловий гігант «Газпром», тому навряд чи хтось у світі може скласти йому конкуренцію.

Оббиваючи поріг п’єдесталу...

Оббиваючи поріг п’єдесталу...

Зайвий раз нагадувати про те, що нині російські «художниці» — номер один у світі, — все одно, що «сипати сіль на рани» українських грацій, які щоденно віддають ледь не всі сили справі свого життя. Однак від цих реалій нікуди подітися, тож знову доводиться констатувати, що сьогодні українки не готові боротися за найвищі позиції на світовому форумі, який триває в Москві.

За Кубок Кубійовича

За Кубок Кубійовича

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Останнім часом вітчизняні науковці значну увагу приділяють дослідженню українського національного руху, ОУН та УПА в роки Другої світової війни. Дослідники здебільшого звертають увагу на політичну і військову, меншою мірою — економічну й культурну діяльність цих організацій. Поза увагою залишається спорт і намагання патріотичних сил впливати на його розвиток в умовах німецької окупації. Мало хто знає, що в ті важки роки спортивне життя в Західній Україні розвивалося значними темпами. Чого варте створення за допомогою Українського центрального комітету (УЦК) на чолі з Володимиром Кубійовичем футбольних, волейбольних, баскетбольних ліг та проведення крайових чемпіонатів з ігрових видів спорту. За даними часопису «Львівські вісті» від 31 грудня 1941 р., на території Галичини з липня по грудень того року відновили роботу 14 спорттовариств.

Провідником у цій царині був Володимир Михайлович Кубійович — голова УЦК. Кубійовича (завтра виповнюється 110–річниця з дня його народження) ми знаємо як визначного історика, географа, громадсько–політичного діяча, творця «Енциклопедії українознавства», одного з організаторів дивізії «Галичина». Спортивне життя на окупованій німцями Західній Україні (дистрикт «Галичина») розвивала також структура Кубійовича — відділ молоді УЦК. У ті роки в Галичині розігрували Кубки Кубійовича з різних видів спорту.

Всі статті рубрики