Оббиваючи поріг п’єдесталу...

23.09.2010
Оббиваючи поріг п’єдесталу...

Найсильніша «художниця» Росії Євгенія Канаєва стала чемпіонкою світу у вправі з обручем. (Фото Рейтер.)

Зайвий раз нагадувати про те, що нині російські «художниці» — номер один у світі, — все одно, що «сипати сіль на рани» українських грацій, які щоденно віддають ледь не всі сили справі свого життя. Однак від цих реалій нікуди подітися, тож знову доводиться констатувати, що сьогодні українки не готові боротися за найвищі позиції на світовому форумі, який триває в Москві.

Водночас результати другого змагального дня, коли були розіграні два комплекти нагород в окремих вправах, показали, що для «синьо–жовтої» збірної зрештою й одна здобута медаль планетарної першості може бути розцінена як великий успіх. Однак поки що наші дівчата лише оббивають поріг п’єдесталу. Нова зірочка української художньої гімнастики Аліна Максименко так і не змогла дотягнутися до заповітної цілі: її виступ зі скакалкою судді оцінили четвертою сумою балів, а за вправу з обручем вихованку школи Дерюгіних «нагородили» п’ятим результатом. Ще двоє наших співвітчизниць, Наталя Годунко та Ганна Різатдинова, узагалі не потрапили до числа восьми фіналісток жодного з двох фіналів. Тож тепер у командному заліку наші дівчата опустилися з третьої на четверту сходинку — тріо лідерів виглядає так: Росія, Білорусь, Азербайджан.

Як і передбачалося до старту турніру, конкурувати з росіянками за «золото» просто нікому. Виступи вихованок Ірини Вінер «коштують» значно «дорожче», ніж їхніх конкуренток (різниця в оцінках більше одного бала). Цікаво, що вже перший фінал приніс несподіваний результат. Головна фаворитка «мундіалю», олімпійська чемпіонка Пекіна–2008 Євгенія Канаєва, не знайшовши спільної мови зі скакалкою, програла дуель своїй «дублерші» Дар’ї Кондаковій. «Нічого страшного в поразці Канаєвої не бачу. Це спорт. У нас у команді дуже жорстка конкуренція. А Женя ще своє візьме», — так коментувала «срібло» лідера збірної її головний тренер Ірина Вінер. А от білоруска Мелітіна Станюта позавчорашнього вечора особливо не переймалася гризнею росіянок, адже була зайнята боротьбою з Аліною Максименко, в якої зрештою виграла 0,35 бала й зійшла на останню сходинку п’єдесталу.

Зрозуміло, що другого поспіль промаху найсильніша грація в світі дозволити собі не могла, тому відігралася у своєї подруги–суперниці Кондакової вже в наступній вправі, коли на «відмінно» відпрацювала номер із обручем. «Бронзу» ж у цьому виді отримала азербайджанка Алія Гараєва.