По визнання — у дальню даль

23.09.2010
По визнання — у дальню даль

У шахи в Ханти–Мансійську нині грають усі. (Фото з офіційного сайту Олімпіади.)

Попри те, що шахи, як і інші розумові види спорту, не входять до програми традиційних Олімпійських ігор, майстри цієї стародавньої гри також не обділяють себе званнями олімпійця. Вони проводять свої Олімпіади, щоправда, на відміну від традиційних ігор, збираються вдвічі частіше — раз на два роки. Цього разу 39–ту Олімпіаду Міжнародна федерація шахів (ФІДЕ) організувала на півночі Тюменської області Росії — в Ханти–Мансійську. Причина заїзду в такі місця банальна — фінанси. Головним спонсором турніру виступає промисловий гігант «Газпром», тому навряд чи хтось у світі може скласти йому конкуренцію.

 

Грають усі

На змагання приїхали 1300 шахістів із 144 країн світу. Причому деякі держави виставили по дві збірні, тож у чоловічому турнірі виступають 148 команд, у жінок — 114. Вочевидь, хтось таки не дістався в таку далечінь, оскільки попередньо заявлялися 158 і 119 колективів у сильної й слабкої статі відповідно.

Позавчора в культурно–розважальному комплексі «Югра–арена» організатори постаралися вразити присутніх яскравим відкриттям турніру. Зокрема, зіграли в «живі шахи» партію 1851 року, яка за свою шахову красу отримала в історії звання «безсмертної». А незабаром спортсмени взялися власне до справи.

Звісно, зустрітися всім із усіма така кількість учасників не дозволяє, тож змагання традиційно проводять за швейцарською системою в 11 турів. Упродовж баталій, що триватимуть до 3 жовтня, шахістам для відновлення сил нададуть два вихідних.

Потренувалися на «кішках»

Українські команди, жіноча й чоловіча, традиційно відносяться до когорти фаворитів. Нагадаємо, хлопці брали «золото» в 2004 році, а дівчата — в 2006–му. За середнім рейтингом наші поступаються лише першій збірній Росії. Утім, якщо сильній статі організатори надали другий номер «посіву», то панянкам — третій. Вочевидь, вважали, що сіяні другими китаянки мають більше шансів, ніж наші дівчата.

Перед Олімпіадою «синьо–жовті» провели збори в Конча–Заспі. Щоправда, деякі жінки потрапили в Ханти–Мансійськ «із корабля на бал» —минулого тижня в Москві відбувся чемпіонат світу з бліцу. Приємно, що вміння орієнтуватися в шахах за короткий проміжок часу найкраще продемонструвала лідер збірної України Катерина Лагно. Саме вона має в команді найвищий рейтинг (2539).

У стартовому турі головний тренер дівчат В’ячеслав Ейнгорн дав Каті перепочити після московських баталій, залишивши її запасною. Утім і без Лагно квартет українок блискуче впорався зі скромними суперницями з Болівії. Наталія Жукова (2499), Ганна Ушеніна (2466), Інна Гапоненко (2469) й Марія Музичук (2464) принесли команді «суху» перемогу з рахунком 4:0. Причому Марічка святкувала позавчора своє 18–річчя, тож цей успіх став для неї додатковим подарунком. А першою свої вітання постаралася піднести старша сестра Ганна, яка, на жаль, виступає за Словенію.

Так само нескладного суперника в першому турі визначив жереб і нашим чоловікам. Наставнику команди Володимиру Тукмакову вдалося залучити під прапори чемпіона світу 2002 року Руслана Пономарьова (2749), котрий за минулого керівництва федерації шахів відмовлявся виступати за збірну. Зате, нагадаємо, поміняв українське громадянство на російське кримчанин Сергій Карякін — у Ханти–Мансійську він виступає на третій дошці за наших північно–східних сусідів.

Між тим із командою Іраку чоловіки впоралися без Пономарьова. Наш квартет — Василь Іванчук (2754), Павло Ельянов (2761), Захар Єфименко (2683), Олександр Моїсеєнко (2658) — здобув перемоги повним складом.

Учора на «Югра–арені» грався другий тур. І якщо Тукмаков на зустріч проти шотландців виставив той же квартет, то Ейнгорн на матч проти швейцарок замість Жукової заявив Лагно. Утім ці партії більше нагадують тренувальні, а найскладніші поєдинки для обох наших команд із серйознішими суперниками ще попереду.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Під час Олімпіади 81–й конгрес ФІДЕ проведе й вибори президента Міжнародної федерації. Між чинним головою, Кірсаном Ілюмжиновим, і його опонентом, екс–чемпіоном світу Анатолієм Карповим, точиться жорстка боротьба. Зокрема, Карпов навіть подав позов у Міжнародний арбітражний суд у Лозанні, оспорюючи легітимність заявки Ілюмжинова.