В одне вухо: «Демократія». В інше: «Регрес»

22.09.2010

Наступного тижня Україну відвідають співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи. Про це повідомив Президент ПАРЄ Мевлут Чавушоглу під час зустрічі з лідером партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко в Києві. Керівник поважної інституції цими днями перебуває в Україні й проводить зустрічі з ключовими політиками. Він зазначив, що звіт щодо стану демократії в Україні буде заслуханий на сесії ПАРЄ в жовтні.

Юлія Тимошенко намагалася переконати європейського візитера, що при новій владі в Україні згортаються громадянські права. «Зараз політична ситуація в Україні корінним чином змінилася. Країна просувається напрямом авторитаризму. Навіть протягом останніх тижнів ми маємо нові факти, які свідчать про значний регрес демократії в Україні. Це скандальне завершення справи Гонгадзе, позбавлення двох каналів частот та створення умов, в яких неможливо провести чесні вибори», — заявила Тимошенко.

Наперекір лідерці БЮТ, Віктор Янукович запевняв президента ПАРЄ, що в Україні ледь не райський куточок і влада не наступає на демократію. «Дуже болюче питання щодо забезпечення свободи слова. Опозиція з цього питання піднімає прапор, шукає недоліки. Безумовно, вони є, але здебільшого штучні. Я впевнений, що влада не ставить завдання перешко­джати свободі слова», — відзначив Янукович. Він заявив, що влада активно працює над концепцією громадського мовлення, а в адміністрації Президента створено дієву систему контролю за розслідуваннями фактів порушення прав журналістів.

Схоже, Янукович не був переконливим для Мевлюта Чавушоглу. На прес–конференції президент ПАРЄ заявив, що українська влада має на ділі довести зацікавлення в свободі слова. «Українська влада має зробити чіткі кроки, реагуючи на обвинувачення щодо можливого державного тиску на ЗМІ, зокрема, належним чином розслідувати зникнення харківського журналіста Климентьєва», — закликав Чавушоглу. На його думку, свобода ЗМІ є найкращим індикатором стану демократії

За словами президента ПАРЄ, майбутні вибори стануть «важливим політичним і демократичним тестом».

Зате в кількох напрямах візитер усе–таки підтримав чинну владу. Зокрема, привітав те, що Україна прискорила впровадження Європейської хартії регіональних мов та мов національних меншин. І закликав українську владу впроваджувати рекомендації стосовно мов меншин у державному управлінні, освіті та ЗМІ. Ага, проект нового закону «Про мови» ми вже бачили... От тільки пригніченою мовою після цього може стати українська...