Франція: «же т’ем» скінчився

Франція: «же т’ем» скінчився

За останні 35 років у Франції був тільки один президент, який не зміг утриматися на посаді на другий термін. У 1974–му молодий Жискар д’Естен увірвався в кабінет, проголошуючи нову еру французької політики, обіцяючи модернізувати державу і країну. Та попри жвавий початок, семирічний термін д’Естен завершував на спаді своєї популярності: далася взнаки економічна криза та розкол у таборі правих сил. На наступних виборах 1981 року Жискар програв висуванцеві опозиційних соціалістів Франсуа Міттерану.

Нинішній очільник П’ятої республіки Ніколя Саркозі має всі шанси повторити долю д’Естена. Причому в такому разі він керуватиме Францією на два роки менше, адже після ініційованої тодішнім главою держави Жаком Шираком конституційної реформи 2000 року термін повноважень президента було скорочено до п’яти років. Рейтинг чинного президента стрімко знижується, і, як свідчать соціологічні дослідження, дедалі більше французів висловлюють готовність проголосувати на наступних президентських виборах 2012 року за лівих. Якби обирати довелося зараз, найімовірніший суперник Саркозі в другому турі — нинішній голова Міжнародного валютного фонду соціаліст Домінік Стросс–Кан виграв би з «рахунком» 59 проти 41 відсотка.

Іх бін чекіст...

Іх бін чекіст...

Експозиція під назвою «Ворог той, хто думає інакше», яка відкрилася вчора у столичному Українському домі за підтримки посольства Німеччини, присвячена діяльності міністерства державної безпеки НДР, або «штазі» — аналога радянського КДБ. Спецслужба, співробітники якої неофіційно називали себе «чекістами», з 1950 по 1989 роки тримала громадян Східної Німеччини в постійному страху. «Штазі» мала таку розгалужену агентуру, що жоден мешканець НДР не міг бути певен, чи не «стукає» на нього «органам» найближчий друг або власна мати. У 1991 році Німеччина розсекретила документи спецслужби, а 1996 року було створено цю експозицію, яка відтоді об’їхала багато країн Європи.

Страшний польський сон

Страшний польський сон

Генеральна прокуратура Росії вимагає від Польщі видати «лідера чеченських сепаратистів» Ахмеда Закаєва. Політика, який називає себе головою уряду невизнаної Чеченської Республіки Ічкерія, затримали вчора у Польщі, куди Закаєв приїхав на Всесвітній чеченський конгрес. У Росії його звинувачують у тероризмі, організації незаконних воєнізованих формувань та інших злочинах, за які Ахмеда оголошено в міжнародний розшук.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Двісті по 0,5!

Двісті по 0,5!

Сценарій початку свята легко перед­бачуваний, бо відшліфований роками: сьогодні вже о восьмій годині ранку на лузі Терезієнвізе вишикуються черги до наметів, о 8.55 головні шатри зачиняться — бо місць уже не залишиться, а спраглі до «рідкого пива» відвідувачі чекатимуть перших кухлів пива аж до полудня. Адже саме о 12–й годині обербургомістр Крістіан Уде відкриє чіп на першій діжці. І тільки після цього хмільний напій поллється рікою.

Ганьба, а не президент

Ганьба, а не президент

Ганебне рішення французької влади про депортацію ромів порушує законодавство Євросоюзу про свободу пересування і де–факто прирівнюється до дій нацистів під час Другої світової війни. З такою різкою заявою виступила комісар ЄС із питань юстиції Вівіана Редінг, яка заявила, що Єврокомісія збирається почати розслідування у зв’язку з «нацистською» політикою французького президента Ніколя Саркозі. Мовляв, раніше представники французької влади ввели комісію в оману, запевнивши, що депортація нелегалів із Франції відбуватиметься не за національною ознакою. Проте службова записка французького міністерства внутрішніх справ, яка потрапила у пресу 14 вересня, свідчить про протилежне: йдеться передусім про циган.

Всі статті рубрики