Двісті по 0,5!

18.09.2010
Двісті по 0,5!

Меню «Октоберфесту» — міцне пиво і крендель–брецль. (Фото з сайту Hoash.com.)

Сценарій початку свята легко перед­бачуваний, бо відшліфований роками: сьогодні вже о восьмій годині ранку на лузі Терезієнвізе вишикуються черги до наметів, о 8.55 головні шатри зачиняться — бо місць уже не залишиться, а спраглі до «рідкого пива» відвідувачі чекатимуть перших кухлів пива аж до полудня. Адже саме о 12–й годині обербургомістр Крістіан Уде відкриє чіп на першій діжці. І тільки після цього хмільний напій поллється рікою.

Нинішній фестиваль «Октоберфест» у Мюнхені — особливий, бо 200–й. Саме в жовтні 1810 року на честь весілля кронпринца Людвіга та принцеси Терези в столиці Баварії влаштували для народу перше пивне свято.

Традиційно пивовари Мюнхена не діляться один з одним секретами приготування напою і варять святкове пиво окремо. Але цього разу броварі славетних марок навіть спільно склали рецепт ювілейного пива. За рецептурою воно дуже близьке до того напою, який варили в XIX ст. Але смак усе ж більш пристосований до нинішніх вимог.

«У Німеччині є так званий «пивний закон», який регламентує міцність пива. Пиво для «Октоберфесту» трохи міцніше від звичайного експортного німецького пива, водночас воно смачне і добре засвоюється — для того, щоб люди без проблем могли випити кілька кухлів», — розповів агенції РІА «Новості» пивовар Петер Шоттенхамель, власник однойменного знаменитого шатра, де бургомістр щороку відкриває першу бочку.

Можна лише уявити, скільки туристів і місцевих мешканців зійдеться на ювілейний «Октоберфест» і скільки вони вип’ють, якщо минулого року понад 5 мільйонів відвідувачів спожили 6,9 мільйона літрів пива. До витверезника тоді потрапило 7,27 тис. осіб (із них третина — жінки), госпіталізувати довелося майже 800 осіб.

Офіційний кухоль нині продаватимуть по 8,30 — 8,90 євро, хоча, звісно, тисячі охочих, як завжди, намагатимуться поцупити таку посудину.

Окрім масового пиття і співу в шатрах (а деякі намети вміщують 10 тисяч гостей!), ще одним яскравим видовищем першого дня фестивалю стане парад пивоварів: після відкриття «Октоберфесту» вони проїжджають територією у своїх фамільних народних костюмах на прикрашених возах і машинах.

 

ПОЇХАЛИ!

Українські турфірми пропонують тури на уїк–енд на «Октоберфест». Вартість поїздки на пиво — від 700 до 1125 євро.

У пакет входить проживання в готелі категорією від трьох до п’яти зірок (3 ночі/4 дні) зі сніданком; квиток за стіл у наметі на «Терезієнвізе»; страхування.

Не входить: авіапереліт, вартість візи, переїзди й екскурсії по місту.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>